İstanbullular evde ekonomik sorunları konuşuyor

İstanbullular evde ekonomik sorunları konuşuyor
İstanbul Planlama Ajansı'nın raporuna göre haziran ayında İstanbulluların evdeki gündemi ekonomik sorunlar oldu. Katılımcıların yüzde 69’u Kurban Bayramı’nı İstanbul’da geçirdiğini belirtti.

İstanbul Planlama Ajansı tarafından aylık olarak gerçekleştirilen İstanbul Barometresi araştırmasının Haziran 2023 raporu yayımlandı. Rapora göre, Haziran ayında İstanbulluların evdeki gündemi ekonomik sorunlar oldu.

“İstanbul Barometresi Haziran 2022 Raporu”, 23 Haziran - 6 Temmuz 2022 tarihleri arasında 604 İstanbul sakiniyle telefon üzerinden görüşülerek hazırlandı.

Katılımcılara Haziran ayında evde en çok ne konuşulduğu soruldu. Katılımcıların %75,6’sı ekonomik sorunların, %6,8’i ise kira fiyatları ve konutla ilgili konuların konuşulduğunu söyledi. Bu konuları düşük yüzdelerle ailevi konular, sığınmacı ve mülteciler ve eğitim/sınavlarla ilgili konular takip etti.

Katılımcıların %31’i akaryakıt zamlarının, %19,1’i genel zamlar ve hayat pahalılığının Haziran ayında Türkiye’nin gündemi olduğunu belirtti. Katılımcılara göre Türkiye gündeminde üçüncü sırada %11,8’le döviz kurunda yaşanan hareketlilik yer aldı. Asgari ücret tartışmaları, İsveç ve Finlandiya’nın NATO görüşmeleri ve Yunanistan’la yaşanan diplomatik kriz konuları Türkiye gündeminde ilk 3 arasına giremedi.

Katılımcıların %50,7’si ekonomik sorunların, %42,7’si ise İstanbul’da konut satış ve kiralama fiyatlarının artışının İstanbul’un gündemi olduğunu belirtti.

Katılımcıların yüzde 69’u Kurban Bayramı’nı İstanbul’da geçirdiğini belirtti. Katılımcıların yüzde 16,7’si memleketine gittiğini belirtirken yüzde 13,2’si ise tatil beldesine gittiğini belirtti.

İstanbulların yarısı, kredi kartı borcunu ödeyebiliyor

Kredi kartı kullananların yüzde 45,6’sı aylık kredi kartı borcunun tamamını, yüzde 33,9’u ise borcun asgari tutarını ödeyebildiğini belirtti. Yüzde 6,6’sı asgari tutar ile borcun tamamı arasında bir miktarda, yüzde 4,7’si asgariden az miktarda ödeme yapabildiğini belirtirken, yüzde 9,2’si ise kredi kartı borcunu hiç ödeyemediğini ifade etti.

Mayıs ayında katılımcıların yüzde 32,2’si bazı ödemeleri yapamadığını ve borca girdiğini, yüzde 7,4’ü aslında pek geçinemediğini, yüzde 41,9’u kıt kanaat geçinebildiğini, yüzde 18,5’i ise geçinebildiğini ve kenara da para koyabildiğini belirtti.

Katılımcılara Haziran ayındaki duygu halleri soruldu ve 10 üzerinden değerlendirmeleri istendi. İstanbulluların ortalama stres seviyesi 7,2 olarak ölçülürken kaygı seviyesi 6,7 olarak ölçüldü. İstanbulluların Haziran ayındaki yaşam memnuniyeti 4,5 ve mutluluk seviyesi 4,7 olarak ölçüldü.

İstanbulluların, "şehrin en büyük üç sorunu" sorusuna cevabı ise "sığınmacı ve mülteciler", "trafik" ve "ekonomik sorunlar" oldu. (Kısa Dalga)

Ekonomi