İşte 2023'ün gök olayları takvimi: 2 Ay tutulması, 8 göktaşı yağmuru

İşte 2023'ün gök olayları takvimi: 2 Ay tutulması, 8 göktaşı yağmuru
Bu yıl 2 farklı tarihte Ay tutulması, 8 farklı tarihte ise göktaşı yağmuru izlenebilecek.

TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi (TUG), '2023 Gök Olayları Yıllığı' kitabını çıkararak, bu yıl gözlemlenecek gök olaylarına yer verdi.

TUG müdür vekili Dr. Tuncay Özışık ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi'nden Prof. Dr. Faruk Soydugen'in hazırladığı kitapçığa göre, bu yıl Türkiye'den izlenebilecek iki Ay tutulması gerçekleşecek.

2023 içinde gökyüzü meraklıları, halk arasında 'yıldız kayması' olarak da bilinen 8 göktaşı (meteor) yağmuru olayına şahit olabilecek.

Ay tutulması ne zaman?

Ay tutulmalarından ilki 5 Mayıs'ta 18:15-22:30 saatlerinde gerçekleşecek. Yarı gövdeli Ay tutulmasında, ayın yüzde 95'lik kısmı dünyanın yarı gölgesi içinde kalacak ve ay yüzeyi hafifçe karacak. Tutulmanın ortası saat 20:24'te olacak.

Parçalı Ay tutulması ise 28 Ekim'de gerçekleşecek. Saat 21:00'de başlayacak tutulma, saat 01:26'da sona erecek. Bu tutulmada ayın sadece yüzde 12'si dünyanın gölgesi içinde kalacağından bu bölgedeki kızarıklığın fark edilmesi zor olacak. Tutulmanın maksimum evresi saat 23:15'te gerçekleşecek.

Sekiz meteor yağmuru!

Geçen yıllarda olduğu gibi 2023 yılı içinde de farklı dönemlerde 8 göktaşı yağmuru olayı yaşanacak.

TUG uzmanları, göktaşı yağmurlarının isimleri, dönemleri ve tarihi süreçlerine ilişkin bilgilere, yıllık içerisinde yer verdi.

Halk arasında 'yıldız kayması' olarak bilinen meteor yağmurlarında, görülebilecek göktaşı sayıları ise ideal gözlem koşulları, ışık kirliliğinin olmadığı ortamlar ve Ay'sız geceler için verildi.

Bu yıl da görülebilecek meteor yağmurları Quadrantid (Dörtlük), Lyrid (Çalgı), Eta Aquarid (Eta Kova), Delta Aquarid (Delta Kova), Perseid (Kahraman-Perce), Orionid (Avcı), Leonid (Aslan) ve Geminid (İkizler) olarak sıralandı.

Göktaşı olaylarının tarihleri şöyle:

Quadrantid: 3 - 4 Ocak

Lyrid: 21 - 22 Nisan

Eta Aquarid: 5 - 6 Mayıs

Delta Aquarid: 29 - 30 Temmuz

Perseid: 12 - 13 Ağustos

Orionid: 21 - 22 Ekim

Leonid: 17 - 18 Kasım

Geminid: 13 - 14 Aralık

(DHA)

Yaşam