İşte altılı masanın anayasa değişikliği itirazları

İşte altılı masanın anayasa değişikliği itirazları
Altılı masanın taslağına göre AKP teklifindeki “dini inancı” ifadesi “laikliğe aykırı olduğu” gerekçesiyle çıkarılacak.

CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, DEVA Partisi ve Gelecek Partisi'nin oluşturduğu "Altılı Masa"nın 9 saat süren son toplantısında toplantısından sonra yapılan açıklamada ''başörtüsü teklifinde yapılacak düzenlemeler de masaya geldi. Cumhuriyet'ten Gamze Kolcu imzalı habere göre toplantıdan “yeni bir başörtüsü teklifi çalışılması” kararı çıktı.

* Altılı masanın taslağına göre AKP teklifindeki “dini inancı” ifadesi “laikliğe aykırı olduğu” gerekçesiyle çıkarılacak.

* Başörtüsünün, “dini inancı” ifadesi kullanılmadan güvence altına alınmasının daha doğru olacağı kaydedilirken, söz konusu ifade olmadığında hem laikliğin güçleneceği hem de inanç sorgulaması yapılmasının önüne geçileceği değerlendiriliyor.

* ‘Başörtüsü takmayan kadının “dinsiz” olarak yaftalanabileceğine de dikkat çekilirken başörtüsüne “inancı gereği” şeklinde bir çerçeve çizilmesinin sakıncalarına işaret ediliyor. Farklı dinler, farklı inançlar ve dini nedenler dışında başörtüsü takanlar da göz önünde bulundurulacak.

* Anayasanın “kadın” şeklinde bir düzenleme yapamayacağına vurgu yapılan taslakta, “herkes için” ifadesine yer verilmesi de bekleniyor.


* Muhalefet, AKP’nin teklifinin son paragrafında yer alan “Alınan veya verilen bir hizmetin gereği olan kıyafet söz konusu olduğunda devlet, ancak dini inancı sebebiyle kadının başını örtmesini ve tercih ettiği kıyafetini hiçbir surette engellememek şartıyla gerekli tedbirleri alabilir” hükmünde de rötuş yapacak. Muhalefet, söz konusu maddedeki “tercih ettiği” ifadesini “tehlikeli” olarak değerlendiriyor. Muhalefetin teklifinde “dini inancı” ve “tercih ettiği” ifadeleri yer almayacak.

* “Tercih edilen” ifadesinden, firmanın ya da bir kurumun, kuruluşun üniformasına “karşı duruş” anlamı çıkabileceğine de vurgu yapılırken “Burkalıların kamusal alanda görev almasının yolu açılıyor” değerlendirmesi yapılıyor.

* Muhalefetin taslağına göre ayrıca AKP’nin teklifindeki birçok “tabir ve kelimeye” de gerek yok. “Yoruma açık ifadelerin ilerleyen dönemde sorun çıkarabileceği” dile getirilirken muhalefet teklifinde “sade, yalın, yoruma kapalı, kısa cümlelere” yer verecek. Teklif yapılacak “laiklik rötuşunun” yanı sıra metin düzeltilecek ve sadeleştirilecek.

* Muhalefet aile düzenlemesine ise teklifinde yer vermeyecek. Medeni Kanun’da “kadın ve erkek” şeklinde yer alan düzenlemenin AKP tarafından anayasaya teklifinin içine alınması da eleştiriliyor.

Gündem