Biden’ın ofisinde bulunmuştu: ‘İstihbarat ve brifing belgeleri’ olduğu iddia edildi

Biden’ın ofisinde bulunmuştu: ‘İstihbarat ve brifing belgeleri’ olduğu iddia edildi
ABD Başkanı Biden, “Orada hükümete ait kayıtların olduğunu öğrendiğime şaşırdım. Belgelerin içinde ne olduğunu bilmiyorum. Avukatlarım da sormamamı önerdi” dedi.

ABD Başkanı Joe Biden’ın eski ofisinden çıkan gizli belgelerin çeşitli ülkelerle ilgili brifingleri kapsadığı belirtildi.

Gizli belgeler başkent Washington’daki Penn Biden Center for Diplomacy and Global Engagement adlı düşünce kuruluşunda, Biden’ın daha önce kullandığı ofis boşaltılırken Biden’ın avukatları tarafından bulunmuştu. Kilitli bir dolapta kişisel belgelerle birlikte bulunan materyaller 2 Kasım’da Ulusal Arşiv’e teslim edilmişti.

VOA Türkçe’de yer alan habere göre, Biden ve danışmanları bu ofisi 2017 yılı ortalarından 2020 yılındaki başkanlık seçimleri için kampanyanın başlangıcına kadar kullanmıştı.

New York Times ve CNN, ofiste Biden’ın eski Başkan Barack Obama döneminde başkan yardımcısı olarak görev yaptığı döneme ait bulunan gizli belgeler arasında Ukrayna, İran ve İngiltere’ye ilişkin konuları kapsayan istihbarat ve brifing materyalleri bulunduğunu aktardı.

Biden: İçinde ne olduğunu bilmiyorum

Öte yandan, resmi belge tartışması Biden’ın Meksika’da Kanada Başbakanı Justin Trudeu ve Meksika Cumhurbaşkanı Andres Manuel Lopez Obrador ile düzenlediği ortak basın toplantısında gündeme geldi.

Gazetecilerin sorusu üzerine Biden, söz konusu belgelerin başkan yardımcılığı görevinden ayrıldıktan sonra Pennsylvania Üniversitesi’nde fahri öğretim üyesi olduğu dönemde tahsis edilen ofis boşaltılırken avukatları tarafından bulunduğunu söyledi.

Biden, “Beni tanıyanlar resmi belge konularını ne kadar ciddiye aldığımı bilir. Belgeleri avukatlar bulur bulmaz yapmaları gerekeni yaptılar ve Ulusal Arşiv’e haber verdiler. Orada hükümete ait kayıtların olduğunu öğrendiğime şaşırdım. Belgelerin içinde ne olduğunu bilmiyorum. Avukatlarım da sormamamı önerdi” dedi.

ABD Başkanı, inceleme sürecinde tamamıyla işbirliği yaptıklarını ve incelemenin yakın zamanda sonlanacağını umduğunu söyledi.

Dünya