İstismar davasında ikinci perde: Tarikat şeyhi ‘sahtecilik’ şüphelisi

İstismar davasında ikinci perde: Tarikat şeyhi ‘sahtecilik’ şüphelisi
Hiranur Vakfı’nın kurucusu tarikat şeyhi Yusuf Ziya Gümüşel ve kızını evlendirdiği Kadir İstekli’nin, istismar davasının sanığı olmasının yanısıra, “resmi belgede sahtecilik” soruşturmasının da şüphelisi oldukları ortaya çıktı. H.K.G’nin kemik yaşının tespiti sırasında başka birini teste soktukları gerekçesiyle İstanbul Anadolu Başsavcılığı’nın yürüttüğü soruşturma, zamanaşımı tehlikesi ile karşı karşıya.

ERSAN ATAR

Kızını 6 yaşındayken imam nikahı ile ‘evlendirmesi’ nedeniyle cinsel istismar davasının sanığı olan Hiranur Vakfı’nun kurucusu tarikat şeyhi Yusuf Ziya Gümüşel hakkında, aynı zamanda “Resmi belgede sahtecilik”ten de soruşturma yürütülmekte olduğu ortaya çıktı. İddianın dayanağını ise kızı H.K.G’nin kemik yaşı testi sırasında, kızının yerine, tarikatındaki başka bir müridinin bulduğu kadını teste sokması oluşturuyor. H.K.G’nin şikayetçi olduğu ‘kocası’ Kadir İstekli de aynı soruşturmada şüpheli olarak yer alıyor.

H.K.G’nin, suç duyurusu üzerine açılan davanın iddianamesinde, süreç içinde istismar davasının sanıkları Kadir İstekli ve Yusuf Ziya Gümüşel ve Fatma Gümüşel haklarında ayrı bir soruşturma yürütüldüğünü gösteren önemli bir detay yer aldı.

İddianamede, H.K.G’nin hastalanması üzerine 2012 yılında doktora gittiği ve sonrasında kemik yaşı araştırması aşamasında H.K.G. yerine teste 21 yaşında birinin sokulduğu süreç hatırlatıldıktan sonra bu durum nedeniyle yine İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı’nca soruşturma başlatılarak istismar davasından ayrılıp o soruşturmanın başka bir esas numarası üzerinden yürütüldüğü şu ifadelerle aktarıldı.

“Müştekinin (H.K.G) doğum raporunun ve MERNİS doğum tutanağının Sapanca Kaymakamlığından istendiği, Sapanca Kaymakamlığı İlçe Nüfus Müdürlüğü’nden gelen yazı cevabının ekli MERNİS doğum tutanağı ve doğum raporundan müştekinin 8 Mart 1998 tarihinde özel Fatih Hastanesi’nde doğduğunun anlaşıldığı, doğum raporundan ve MERNİS doğum tutanağından müştekinin 2012 yılında kemik testinin alındığı sırada yerine başkasının sokulduğu anlaşılması nedeniyle resmi belgede sahtecilik suçundan şüpheliler hakkında soruşturma başlatılıp ayırma kararı verildiği…”

Teste sokulacak kadını mürit buldu

İddianamedeki beyan ve bilgilere göre tarikat şeyhi ve istismar davasının diğer sanıkları hakkında sahtecilik suçundan soruşturma başlatılmasına neden olan süreç şöyle işledi:

H.K.G, 21 Ocak 2022’de polis karakoluna giderek, 2012 yılında hastalandığını ve annesinin kendisini Haydarpaşa Numune Hastanesi’ne götürdüğünü anlattı. Bu sırada H.K.G’nın cinsel istismara maruz kaldığını fark eden doktor durumu polise ihbar etti. Bu aşamadan sonra H.K.G’nın o dönemde henüz imam nikahlı olan ‘kocası’ Kadir İstekli ve babası Yusuf Ziya Gümüşel haklarında cinsel istismardan soruşturma başlatıldı.

İşte bu soruşturma sırasında savcılık doğum kaydı istemek yerine H.K.G’nın kemik yaşının tespitini istedi. H.K.G. test için hastaneye gitti. Hastanede sıra beklerken yerine başka biri sokuldu ve onun röntgen filmleri çekildi. Bu kişi 21 yaşındaydı ve rapor 21 yaş olarak çıktı. Teste sokulan kadın ise şeyhin müritlerinden Mehmet Emin Marangoz tarafından bulunup hastaneye getirilmişti. Hatta iddianamedeki beyana göre Kadir İstekli Mehmet Emin Marangoz’a kızarak, “Kızın yaşının 18 olması yeterliydi, neden daha büyük birini soktunuz ama savcı iyi yedi” diyerek azarladı.

İstanbul Anadolu Başsavcılığı, H.K.G’nin 21 Ocak 2022’deki bu beyanından sonra cinsel istismar soruşturması ile birlikte aynı zamanda, kemik yaşı testi raporunun sahte olduğu gerekçesiyle “resmi belgede sahtecilik” suçundan da soruşturma başlattı.

Zaman aşımı riski var

İstanbul Anadolu Başsavcılığı, 2012 yılında cinsel istismar suçundan takipsizlik kararı verdiği için “resmi belgede sahtecilik” iddiası hiç gündeme gelmedi.

H.K.G’nin Ocak ayındaki beyanlarından sonra gündeme gelen bu iddiayla ilgili başlatılan “resmi belgede sahtecilik” soruşturması, en azından cinsel istismar suçundan dava açıldığı 31 Ekim 2022 tarihinde devam ediyordu. Ancak bu soruşturma zamanaşımı tehlikesi ile karşı karşıya kalıyor.

Çünkü TCK’nın 204’üncü maddesinde tanımlanan sahtecilik suçunun yalın halinin ceza üst sınırı 5 yıl. Yine TCK’ya göre üst 5 yılı kadar olan suçlarda zamanaşımı süresi 8 yıl. Bu durumda savcılık, zamanaşımı süresini kesen başka bir işlemin varlığını tespit edemezse sahtecilik soruşturması zamanaşımından düşme tehlikesi ile karşı karşıya kalacak.

Özel Haber