İsveç Başbakanı Ulf Kristersson: Türkiye'yle NATO görüşmeler mart ortası başlayacak

İsveç Başbakanı Ulf Kristersson: Türkiye'yle NATO görüşmeler mart ortası başlayacak
İsveç, NATO üyeliğine destek çıkmayan Türkiye'yle görüşmelere gelecek ay başlayacaklarını söyledi. Finlandiya ise 'İsveç olmasa da' birliğe katılacaklarını kaydetti.

İsveç ve Finlandiya, doğudaki Rusya tehdidine karşı NATO üyeliği için resmi süreç başlatmıştı. Her iki ülkenin de Türkiye'nin onayına ihtiyacı var. Hükümet, 'örgüt üyelerinin iadesi ve örgütlere alan tanınmaması' gibi bazı konularda ülkelerden yeteri kadar karşılık gelmediğini düşünüyor.

Son olarak İsveç'te Kuran yakma eylemine izin verilmesinin ardından Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan bu ülke için onay verilmeyeceğini söylemiş, Finlandiya için açık kapı bırakmıştı.

Mart ayını işaret etti

Amerika'nın Sesi'nin aktardığına göre SVT televizyonuna konuşan İsveç Başbakanı Ulf Kristersson, Türkiye ile ülkesinin ve Finlandiya’nın NATO üyeliği konusunda görüşmelerinin mart ayı ortasında yeniden başlayacağını söyledi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 20 Şubat'taki açıklamasında, askıya alınan görüşmelerin yakında başlayacağını belirtmiş ancak tarih vermemişti.

'İsveç'le el ele ilerliyoruz'

Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinisto, dünkü açıklamasında, Finlandiya ve İsveç'in NATO üyeliği yolunda 'el ele ilerlediklerini' söyledi.

Niinisto, iki İskandinav ülkesinin başvurularını onaylama kararının Türkiye'ye ait olduğunu ekledi.

Niinisto, "Kendi kontrolümüz altındaki konular için el ele ilerliyoruz" dedi. Öte yandan Niinisto, "Onaylama bizim elimizde değil" diye ekledi.

İsveç hükümetinin Stockholm dışındaki yazlık binasında İsveç ve Norveç başbakanlarıyla düzenlediği ortak basın toplantısında konuşan Niinisto, İsveç'in başvurusu gecikse bile Finlandiya'nın onaylanması halinde ittifaka katılma yolunda devam edeceğini söyledi.

'Macaristan ve Türkiye onaylarsa...'

Finlandiya Cumhurbaşkanı ayrıca, 28 Şubat'ta oylanması planlanan NATO üyelik başvuru tasarısını milletvekilleri tarafından kabul edilmesi halinde imzalayacağını söyledi.

Niinisto, "Türkiye ve Macaristan, Finlandiya'yı onaylarsa, talep ettiğimiz gibi NATO üyesi olacağız" dedi. (Kısa Dalga)

Gündem