2 haftada 5 kadın öldürüldü: İsveç kadın cinayetlerini konuşuyor

2 haftada 5 kadın öldürüldü: İsveç kadın cinayetlerini konuşuyor
İsveç'te iki haftada beş kadının cinayete kurban gitmesiyle siyasiler ayağa kalktı. Başbakan StefanLöfven sosyal medyadan yaptığı açıklamada kadın cinayetlerini kınadığını belirtirken "Kadınları aşağılayan, döven ve öldüren erkeklere derin nefret duyuyoruz. Kadına şiddet toplumsal bir sorun ve bununla birlikte mücadele etmeliyiz." dedi.

İsveç, son günlerde kadın cinayetlerini konuşuyor. İki hafta içinde beş kadın cinayete kurban gitti. Kurbanlardan bazılarının olay öncesinde şiddete maruz kaldığı saptandı.

Nacka'da 20'li yaşlarında olduğu belirtilen bir genç kadın, geçen hafta perşembe günü öldürüldü. Mağdurun şiddete maruz kaldığı tespit edildi. Olayla ilgili 25 yaşında bir erkek tutuklandı.Cinayet suçlamalarını kabul etmeyen zanlının genç kadınla birlikte yaşadıkları ifade edildi. Öldürülen kadının bir de bebeği olduğu belirtildi.

Alvesta kent merkezinde, bir ihbarı değerlendiren polis, saldırıya uğramış bir kadını yerde yatarken bulundu. Şiddet gören kadının olay yerinde öldüğü anlaşıldı. Olayla ilgili 30-35 yaşlarında bir kişi gözaltına alındı.

Linköping tren istasyonundaki platformların altındaki bir metroda bir kişinin bıçaklı saldırıya uğrayan 45 yaşındaki bir kadın kaldırıldığı hastanede öldü. Olayla ilgili 40 yaşındaki bir erkek tutuklandı.

İsveç Suç Önleme Ulusal Konseyinin raporuna göre, 10 milyon nüfuslu ülkede 2020 yılında 39 bin 200 kadın, erkek şiddeti, tecavüz ve cinsel istismar nedeniyle polise şikayette bulundu. Raporda, "susma kültürüne" dikkat çekilerek şiddete uğrayan kadınların yüzde 80'inin de şikayette bulunmadığı bildirdi

Kadın erkek eşitliğinde dünyanın önde gelen ülkelerinden biri olarak gösterilen İsveç'te, son haftalarda görülen kadına yönelik şiddet ve cinayetler derin endişelere neden oldu.

BAŞBAKANDAN TEPKİ GELDİ 

Başbakan StefanLöfven, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, son iki haftada 5 kadının öldürüldüğünü belirterek şu ifadelere yer verdi:

"Geçen yıl ülkemizde yaklaşık 9 bin kadının ciddi şekilde erkeklerden şiddet gördüğüne dair işlem yapıldı. Erkekler tarafından öldürülen annelerinden mahrum bırakılan çocukların durumu beni çok öfkelendiriyor. Kadınları aşağılayan, döven ve öldüren erkeklere derin nefret duyuyoruz. Kadına şiddet toplumsal bir sorun ve bununla birlikte mücadele etmeliyiz."

Löfven, kadına şiddeti engellemek için hükümetin elinden geleni yapacağını da belirtiyordu.

SİYASİLER HAREKETE GEÇTİ


Cinsiyet Eşitliği Bakanı Märta Stenevi diğer partilerle kadın cinayetinin önüne geçilmesi için görüşmeler yaptıklarını söyledi. Kadınlara şiddet olayı kapalı kapılar ardında devam ettiğini söyleyen Stenevi, bu suçların çete kapsamındaki suçlarla aynı cezayı almasını istedi.

Stenevi'nin konuyla ilgili görüştüğü isimlerden biri de Merkez Partisi Genel Başkanı Annie Lööf idi. Lööf, kadına yönelik şiddet cezaların artırılmasını istedi ve ''Erkeklerin kadına yönelik şiddeti önlemek için daha fazla kaynak ayrılmalı. Erkeklerin kadınlara yönelik insanlık dışı bu davranışları engellenmeli, yasalarda düzenleme yapılmalı'' dedi.

Hıristiyan Demokrat lideri Ebba Busch da kadına karşı şiddet cezalarının aratılması gerektiğini belirtti. Busch, ayrıca şiddete uğrama ihtimali olan kadınların biber gazı kullanma, alarm verme ve nefsi müdafaa eğitimi alma hakkına sahip olması gerektiğini de önerdi.

Sol Parti genel Başkanı Nooshi Dadgostarz da öldürülen kadınların yeterli polis desteği alamamasından yakındı. Öldürülen kadınların çoğunluğunun güvenlik görevlileri ile yakın temasta olmasına rağmen korunamadıklarını aktaran Dadgostar, bu konuda bir komisyon kurulmasını önerdi. (AJANSBİZİM)

Dünya