İsveç Üniversitesi’nde dondurucu arızalanınca, onlarca yıllık araştırma yok oldu

İsveç Üniversitesi’nde dondurucu arızalanınca, onlarca yıllık araştırma yok oldu
Karolinska Enstitüsü, İsveç'teki bir tıp üniversitesinde onlarca yıldır toplanan araştırma örneklerinin Noel tatili sırasında bir dondurucunun arızalanması sonucu yok olduğunu açıkladı.

Örnekler, Stockholm'deki Karolinska Enstitüsü'nde -190 santigrat derecedeki sıvı nitrojenle soğutulan tanklarda saklanıyordu.

Fizyoloji ve tıp alanında Nobel ödülünü kazanacak kişiyi seçmekle görevli Nobel Asamblesi'ne ev sahipliği de yapan Enstitü’de, 22-23 Aralık tarihleri arasında dondurucularda yaşanan arıza nedeniyle çok sayıda kurumdan alınan numuneler imha edildi.

Guardian’ın haberine göre, Enstitü'nün dekanı Matti Sällberg, Pazartesi günü yaptığı açıklamada "Bu olay muhtemelen İsveç'te hayal edilebilecek en kötü zamanda, Noel arifesinden sadece bir gün önce meydana geldi" dedi.

Üniversite, olayın polise bildirildiğini de sözlerine ekledi.

Kaybolan numunelerin tahmini değerinin ise yaklaşık 500 milyon kron (1.4 milyar TL) olduğunu bildirdi.

Sällberg, kaybolan örneklerin değerine ilişkin resmi bir tahmin yapılmadığını, ancak bunun kolayca milyonlarla ifade edilebileceğini söyledi ve "En kötü etkilenenler lösemi araştırması yapanlar, 30 yıl boyunca hastalardan örnek topladılar" diye ekledi.

Üniversitede bir iç soruşturma başlatıldı ve herhangi bir sabotaj belirtisi olmamasına rağmen olay polise de bildirildi.

Numunelerin tamamı araştırma içindi, dolayısıyla mevcut hastaların bakımını etkilemeyecekti, ancak gelecekteki araştırmalarda kullanılması amaçlanmıştı.

Sällberg, "Bunlar kapsamlı çalışmalara konu olan numuneler ve daha fazla çalışma için planlar vardı" dedi. (Kısa Dalga)

Dünya