İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliğine ilk parlamento onayı geldi

İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliğine ilk parlamento onayı geldi
Kanada, İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliği için gereken parlamento onayı sürecini tamamladı. Kanada Başbakanı Justin Trudeau, tüm NATO üyelerini hızla onay vermeye çağırdı.

İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliğine ilk parlamento onayı Kanada'dan geldi. Kanada Başbakanı Justin Trudeau, "iki ülkenin NATO'ya hızla entegre olacaklarına inandığını" söyledi.

Kanada parlamentosu, İsveç ile Finlandiya'nın NATO'ya katılım protokollerini aslında haziran başında, yaz tatiline girmeden önce oybirliğiyle onaylamıştı. Dün de, bu onayla ilgili idari süreç tamamlandı.

Dışişleri Bakanı Melanie Joly, sözcüsü aracılığıyla yaptığı açıklamada "Onay veren ilk ülke olmak istedik" dedi.

Trudeau da, "Kanada'nın, İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya hızla ve fiilen katılma, ittifakın kolektif savunmasına katkı yapma becerilerine güveni tam" diye konuştu. Trudeau, tüm NATO üyelerini "düşmanların müdahale fırsatlarını sınırlamak adına onay süreçlerini hızla tamamlamaya" çağırdıklarını söyledi.

İsveç ile Finlandiya, Türkiye ile vardıkları mutabakatın ardından tam üyelik için NATO'ya davet edilmişti. Üyeliklerin tamamlanması ise 30 NATO üyesinin tamamından parlamento onayı alınmasını gerektiriyor. Türkiye'de iktidar, mutabakatın şartlarına uyulmaması halinde üyeliklerin veto edebileceğini söylüyor. (Kısa Dalga)

Dünya