İsveç'in NATO üyeliğine ilişkin teklif TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi

İsveç'in NATO üyeliğine ilişkin teklif TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi
TBMM Genel Kurulunda, Kuzey Atlantik Antlaşması'na (NATO) İsveç'in Katılımına İlişkin Protokolün Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Teklifi'nin görüşmelerine başlandı. Teklif, oylamaya sunuldu.

TBMM Genel Kurulunda, görüşülen NATO'ya İsveç'in Katılımına İlişkin Protokolün Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Teklifi oylamaya sunuldu. Teklif kabul edilerek kanunlaştı.

Alınan sözlerin ardından yapılan oylamada protokol onaylandı. 287 kabul oyuna karşı 55 ret oyu verildi. 4 vekil çekimser yönde oy kullandı.

CHP, AKP ve MHP 'evet' dedi

AK, CHP, MHP 'evet' derken DEM Parti, İYİ Parti, Saadet Partisi hayır oyu kullandı.

Meclis'te temsil edilen DEVA Partisi milletvekilleri "Evet" oyu kullanırken HÜDA-PAR, TİP, DSP, EMEP, Yeniden Refah Partisi milletvekilleri "ret" oyu verdi.

AKP'den iki isim 'ret' oyu kullandı

Oylamada AKP grubu olumlu oy kullanırken iki fire verdi. AKP Mardin Milletvekili İsmail Erdem ve AKP Kocaeli Milletvekili Cemil Yaman "Ret" oyu kullandı.

Büyükelçiden 'teşekkür' açıklaması

Kararın ardından, ABD Türkiye Büyükelçiliği'nin sosyal medya hesabından büyükelçi Jeffry L. Flake imzalı bir açıklama yapıldı. Açıklamada şu ifadeler yer aldı:

"Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin bugün aldığı İsveç'in NATO'ya katılımını onaylama kararını büyük bir takdirle karşılıyorum. İsveç'in NATO'ya katılımı, bugün her zamankinden daha önemli olan İttifak'ın güçlendirilmesi yönünde atılmış kritik öneme sahip bir karardır. Türkiye'nin NATO İttifakı'na olan bağlılığı sarsılmaz ortaklığımızı açıkça ortaya koymaktadır. Türk halkına ve Türkiye Cumhuriyeti hükümetine teşekkür ediyorum."

Bu sözlerin üzerinden bir sene geçti

Öte yandan Erdoğan 2023'ün Ocak ayında İsveç'in NATO'ya üyeliğine ilişkin "İsveç, boşuna uğraşma; sen benim mukaddes kitabım Kur'an'ın yakılmasına, yırtılmasına ve senin koruma görevlilerinle birlikte bunun yapılmasına müsaade ettiğin sürece sizin NATO'ya girmenize 'evet' demeyiz. Finlandiya konusunda bakışımız olumlu ama İsveç konusunda olumlu değil. Bunu da böyle bilin" demişti.

Muhalefetin önerileri kabul edilmedi

Oylamadan önce, Genel Kurulda grup başkanvekilleri yerlerinden söz aldı.

Ardından grup önerileri görüşüldü.

Saadet Partisi'nin yolsuzluklarla ilgili iddiaların araştırılması, İYİ Parti'nin depremde yaşanan kayıplar, DEM Parti'nin yerel seçimler, CHP'nin emeklilerin sorunları üzerindeki grup önerileri kabul edilmedi.

AKP'nin Meclis'in çalışma takvimine ilişkin grup önerisi ise kabul edildi.

Öneriye göre, Kuzey Atlantik Antlaşması'na (NATO) İsveç'in Katılımına İlişkin Protokolün Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Teklifi ile bazı uluslararası anlaşmalar gündemin ilk sıralarına alındı.

Genel Kurulda, uluslararası anlaşmaların görüşmelerinin tamamlanmasının ardından en düşük emekli aylığının 10 bin liraya yükseltilmesi ile SSK ve Bağkur emekli maaşlarına ilave artış öngören İşsizlik Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin görüşmelerine geçilecek.

Öte yandan, Başkanlık Divanında boş bulunan ve CHP grubuna düşen TBMM İdare Amirliği için oylama yapıldı. CHP Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan, TBMM İdare Amirliğine seçildi.

Genel Kurulda, İsveç'in NATO'ya katılımına ilişkin protokolün onaylanmasının uygun bulunduğuna dair kanun teklifinin görüşmelerine başlandı.

Bayhan: NATO, ABD öncülüğünde kurulan bir suç örgütü

Emek Partisi İstanbul Milletvekili İskender Bayhan, Meclisteki görüşmelerden önce yaptığı açıklamada İsveç’in NATO üyeliği oylamasına neden “Hayır” oyu vereceklerini anlattı. NATO’nun, ABD emperyalizminin öncülüğünde kurulan bir suç örgütü olduğunu söyledi. Bayhan, Türkiye’nin de NATO’dan çıkması gerektiğini vurguladı.

İYİ Parti de 'hayır' diyecek

İYİ Partili Koray Aydın, partilerinin İsveç'in NATO'ya katılmasına hayır oyu vereceğini açıkladı. İsveç'in NATO'ya katılmasına izin vermenin ABD'yle ve İsrail'le işbirliği yapmak anlamına geleceğini söyleyen Aydın "Yapılması gereken şey bu teklifin geri getirilmesi ve Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın meclise gelerek taleplerimizin yerine gelip gelmediğini anlatmasıdır. Bu gerçekleşmediği sürece İsveç'e verilecek onayın vebaline İYİ Parti asla ortak olmayacaktır" diye konuştu.

Gelecek Partisi 'evet' diyecek

Saadet Partisi Grubu ismiyle birleşen Gelecek ve Saadet Partisi, İsveç'in NATO üyeliğinde ortaklaşamadı. Gelecek Partisi İstanbul Milletvekili İsa Mesih Şahin, İsveç'in NATO üyeliğine "evet" diyeceklerini açıklarken, Saadet Partisi İstanbul Milletvekili Mustafa Kaya ise hayır" oyu kullanacaklarını söyledi. (Kısa Dalga)

Gündem