İsveç’te aşırı sağcı siyasetçi Rasmus Paludan, Kuran-ı Kerim yaktı

İsveç’te aşırı sağcı siyasetçi Rasmus Paludan, Kuran-ı Kerim yaktı
Stockholm'de Türkiye Büyükelçiliği yakınında Kuran-ı Kerim yakan Paludan, kendisine "aşırı sağcı" denilmesini kabul etmediğini belirterek, "Danimarka ve İsveç anayasalarına uyulması gerektiğini düşünmek aşırı sağcı olmak değildir" dedi. Dışişleri Bakanlığı ise eylemi “nefret suçu” olarak tanımladı.

Türkiye'den NATO üyeliği için onay bekleyen İsveç'te İslam karşıtı gösterici aşırı sağcı Rasmus Paludan tepkilere rağmen Kuran-ı Kerim yaktı.

Euronews’te yer alan habere göre, Stockholm'de Türkiye Büyükelçiliği yakınında belirlenen alanda planlanan eylem öncesi polis yoğun güvenlik önlemi aldı. Plauden'in eylemine tepki gösteren bir grup da aynı bölgede toplandı.

Irkçı eylemi çok sayıda gazeteci takip etti.

Gazetecilere konuşan Paludan, "şiddete karşı" olduğunu savunarak, kendisine "aşırı sağcı" denmesini kabul etmediğini söyledi. Paludan, "Danimarka ve İsveç anayasalarına uyulması gerektiğini düşünmek aşırı sağcı olmak değildir" dedi.

Paludan, bölgede toplanan karşıt göstericilerin protestolarıyla ilgili ise "Eğer ifade özgürlüğünün olması gerektiğini düşünmüyorsanız, o zaman başka bir yerde yaşayabilirsiniz" ifadelerini kullandı.

İsveç Dışişleri Bakanı: Demokrasimizin bir parçası

İsveç basınına konuşan İsveç Dışişleri Bakanı, eylemi "demokrasimizin bir parçası" olarak nitelendirdi.

Dışişleri Bakanlığı: Aşağılık saldırıyı lanetliyoruz

Türkiye Dışişleri Bakanlığı ise kınama açıklaması yaptı.

Açıklamada, "Ülkemizin tüm uyarılarına rağmen, İsveç'te bugün kutsal kitabımız Kuran-ı Kerim'e karşı yapılan aşağılık saldırıyı en güçlü şekilde lanetliyoruz. Müslümanları hedef gösteren ve kutsal değerlerimize hakaret eden bu İslam düşmanı provokatif eyleme ifade özgürlüğü adı altında izin verilmesini hiçbir şekilde kabul etmiyoruz. Çünkü bu bir nefret suçudur" denildi.

İsveç makamlarına somut tedbir alınması çağrısı yapılarak, "Bu aşağılık eylem aynı zamanda İslam düşmanlığının, ırkçı ve ayrımcı akımların Avrupa'da ulaştığı kaygı verici seviyenin de bir başka göstergesidir. İsveç makamlarını bu nefret suçunun failleri hakkında gerekli işlemleri yapmaya ve tüm ülkeleri ve uluslararası kuruluşları İslam düşmanlığına karşı dayanışma halinde somut tedbirler almaya çağırıyoruz" ifadeleri yer aldı. (Kısa Dalga)

Dünya