İsveç'te Yargıtay, FETÖ üyeliğiyle suçlanan bir kişinin iadesini durdurdu

İsveç'te Yargıtay, FETÖ üyeliğiyle suçlanan bir kişinin iadesini durdurdu
İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliğine vetonun kalması için Türkiye'yle yaptıkları anlaşmanın ardından, iade süreçleri konusunda yeni bir gelişme yaşandı. İsveç'te Yargıtay, FETÖ üyeliğiyle suçlanan bir kişinin iadesini, "suçlamanın her iki ülkede de suç teşkil etmemesi" gerekçesiyle durdurdu.

İsveç'te Yargıtay, Türkiye'nin FETÖ üyesi olduğu gerekçesiyle iadesini istediği bir kişinin iadesini durdurdu. İsveç gazetesi Dagens Juridik'in haberine göre mahkeme, bir eylemin her iki ülkede de suç olması kriterinin sağlanmadığına ve söz konusu kişinin iade edilmesi halinde siyasi kovuşturmaya tabi tutulabileceğine hükmetti.

İsmi verilmeyen kişinin 48 yaşında olduğu, 2018'den beri İsveç'te geçici oturma izniyle ikâmet ettiği ve Türkiye'de siyasi kovuşturma riski nedeniyle sığınmacı statüsü aldığı belirtildi.

Habere göre, söz konusu kişi Gülen yapılanmasının Afganistan'daki okullarından birinin eski müdürü ve örgütün Afganistan kolunun lideri olmakla suçlanıyor. Buna göre Türkiye, bu kişinin Bylock kullanıcısı olduğunu, Gülen yapılanmasıyla bağlantılı bir vakfın üyesi olduğunu ve 'bir bankada hesabının bulunduğunu' belirterek iadesini istedi. Ankara'nın iade talebinde, "silahlı terör örgütü kurmak" suçlaması yer aldı.

İsveç başsavcının ise bir eylemin her iki ülkede de suç olması kriterinin karşılanmaması gerekçesiyle iade talebine karşı çıktığı aktarıldı. İadesi istenen kişi de "Bylock uygulamasının isteyen herkes tarafından indirilebileceğini, bunu yasadışı yollardan kullanmadığını ve müdürü olduğu okulun yasal eğitim verdiğini, ayrıca Türkiye'ye iade edilmesi halinde işkence görebileceğini" öne sürdü.

Mahkeme, İade Yasası'nın "bir kişinin İsveç'te suç teşkil eden ve en az bir yıl hapis cezası almasının öngören bir eylemde bulunması halinde iade edilebileceğini" belirten dördüncü maddesine atıfla, Türkiye'nin talebinin yürütmesini durdurdu. (Kısa Dalga)

Dünya