İsveç: Türkiye'yle her sorunu ele almaya ve çözmeye hazırız

İsveç: Türkiye'yle her sorunu ele almaya ve çözmeye hazırız
İsveç ve Finlandiya, NATO'ya üyelik başvurularını yarın resmen yapacaklarını açıkladı. Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinisto sürecin hızlı ilerlemesini istediklerini söylerken, İsveç Başbakanı Magdalena Andersson da "Türkiye'yle her sorunu ele almaya ve çözmeye hazırız" dedi.

İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliğine yarın resmen başvurması beklenirken, topraklarındaki 'PKK ve FETÖ varlığı' gerekçesiyle veto sinyali veren Türkiye'ye Stockholm'den yeni mesaj var.

İsveç Başbakanı Magdalena Andersson, NATO üyesi olarak Türkiye'yle işbirliği yapmayı iple çektiklerini söyledi; "İsveç terörizmin her türlü şekliyle mücadeleyi destekliyor" dedi. Andersson, "Türkiye'yle her sorunu ele almaya ve çözmeye hazırız" ifadelerini kullandı.

'TÜM ÜYELİK SÜRECİNİ BİRLİKTE YÜRÜTECEĞİZ'

Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinisto ile birlikte İsveç'in başkenti Stockholm'de ortak basın toplantısı düzenleyen Andersson, iki ülkenin NATO üyeliği sürecinin tamamını birlikte ilerletme kararı aldığını da açıkladı. Andersson, resmi üyelik başvurusunu yarın yapacaklarını söyledi.

'BIDEN'LA TAKVİMİ KONUŞMAK ÇOK İLGİNÇ OLACAK'

Niinisto ise ortak basın toplantısında, ABD Başkanı Joe Biden'dan kendilerine gelen Washington davetini değerlendirdi. Biden'la mart ayında yaptıkları görüşmede güvenlik garantilerini ele aldıklarını ve bu konuda ekleme yapılacak fazla bir şey olmadığını söyleyen Niinisto, bununla birlikte üyelik takvimine dikkat çekti.

Niinisto, "Üyelik başvurumuzun takvimi konusunda Biden'la görüşmek çok ilginç olacak" dedi. Finlandiya Cumhurbaşkanı, Washington'ı kastederek "Orada sürecin hızlı olması, bütün sürece ve takvime yardımcı olur" ifadelerini kullandı. Niinisto, "Mevcut bağlamda bu çok önemli" dedi.

TÜRKİYE'NİN VETO MESAJI HÂLÂ MASADA

Yıllardır NATO'ya üye olmayan İsveç ve Rusya ile 1300 kilometrelik sınırı paylaşan Finlandiya, Ukrayna'daki savaşın ardından tarafsız politikalarını değiştirerek ittifaka üye olma kararı almıştı.

NATO'ya yeni üyelerin kabul edilmesi için ittifakın 30 üyesinin tamamının onayı gerekirken, Türkiye ise FETÖ ve PKK varlığını gerekçe göstererek bu iki ülkeye veto sinyali vermişti

ERDOĞAN HEYET GÖNDERME NİYETİ İÇİN 'YORULMASINLAR' DEMİŞTİ

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan son olarak, veto sorununun aşılması için Türkiye'ye diplomatik heyet göndereceklerini açıklayan iki ülkeye, "Bizi ikna etmeye mi gelecekler? Kusura bakmasınlar, yorulmasınlar" mesajı vermişti. "Her iki ülkenin de terör örgütlerine karşı açık, net bir tavrı söz konusu değil" diyen Erdoğan, İsveç ve Finlandiya bundan sonra "bu tavrını" değiştirse de Türkiye'nin onlara güvenmeyeceğini belirtmişti. (Kısa Dalga)

Dünya