İşverenin EYT endişesi: TOBB'dan yeni adım

İşverenin EYT endişesi:  TOBB'dan yeni adım
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, geçen hafta içinde iş dünyasının endişe ve çözüm önerilerine yönelik Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin ile bir araya geldi ve endişelerini dile getirdi.

Emeklilikte Yaşa Takılanlar’a (EYT) ilişkin düzenleme aralık ayı içinde TBMM’ye sunulacak. İş dünyası ise düzenlemeler sonrasında oluşabilecek sıkıntıları tartışıyor. TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, konuyla ilgili Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Bilgin'le görüştü. ekonomim.com'daki habere göre görüşmede, düzenlemeyle birlikte yoğun emeklilik başvuruları gelebileceği ve bu durumun hem işgücü açığı hem de kısa süreli büyük bir mali yük ortaya çıkarabileceği dile getirildi.

TOBB, düzenlemeye karşı olmadığını ancak çalışma hayatındaki ve ekonomiye etkileri, işletmelere gelecek ilave yükler konusunda daha detaylı çalışmalar yapılması gerekliğini daha önce savunmuştu.

TOBB Başkan Yardımcısı ve Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, “Finansmana erişimin kısıtlı, nakit akışlarının sıkışık olduğu bu dönemde yüklü bir tazminatla karşılaşmak bizleri daha da zorlayacaktır” dedi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, 8 Eylül 1999 öncesi işe girenlerin prim şartını doldurması kaydıyla düzenleme kapsamında olduğunu açıklamıştı. Düzenlemenin 1999 öncesindeki 5 bin gün prim ve 50 yaş kriterini sağlayanları tamamen kapsayacağını, yaklaşık 1,5 milyon kişilik bir kitlenin bu şartları doldurduğunu belirtmişti.

Ekonomi