İsviçre, Almanya'nın Ukrayna'ya ağır silah göndermesini engelledi

İsviçre, Almanya'nın Ukrayna'ya ağır silah göndermesini engelledi
Ukrayna savaşı nedeniyle tarafsızlık politikasını kısmen değiştirerek AB'nin Rusya'ya karşı bazı yaptırımlarına katılan İsviçre, silah konusunda geri adım atmadı. İsviçre hükümeti, Almanya'nın Kiev yönetimine ağır silah göndermesini engelledi.

Ukrayna'ya daha fazla silah göndermesi için baskı altında olan Almanya'ya bir çelme de tarafsız ülke İsviçre'den geldi. Berlin hükümetinin, Alman yapımı olan ama İsviçre'de üretilmiş mühimmatı kullanan Marder modeli tank imha edici zırhlı araçları Ukrayna'ya göndermesinin engellendiği belirtildi.

İsviçre Ekonomik İşler Müsteşarlığı'ndan bir sözcü, Almanya'dan bu araçların Ukrayna'ya nakledilmesi için ayrı talep aldıklarını ama 'hayır' yanıtını verdiklerini söyledi. SonntagsZeitung gazetesine konuşan sözcü, "İsviçre'nin tarafsızlığına ve savaş malzemeleri yasasının zorunlu ret kriterlerine atıfla, Almanya'nın her iki talebine de olumsuz yanıt verildi" dedi.

İsviçre, geçmişteki tarafsızlık politikalarını kısmen değiştirerek, Avrupa Birliği'nin Rusya'ya karşı bazı yaptırımlarını benimsemişti. Bununla birlikte, Bern hükümetinin tarafsızlık ilkesi uyarınca kendi üretimi olan silahların ihtilaf bölgelerine gönderilmesine izin vermeme politikası sürüyor. Zırhlı Marder araçları ise Alman silah şirketi Rheinmetall RHMG.DE tarafından üretilmekle beraber, İsviçre yapımı mühimmat kullanıyor. Kiev yönetimi, söz konusu zırhlı araçları Rus tanklarına karşı talep etmişti.

İsviçre'nin kararı, Almanya'nın 2. Dünya Savaşı sonrası silahsızlanmama ve ihtilaf bölgelerine silah göndermekten kaçınma yönündeki politikasında radikal bir değişikliğe giden Başbakan Olaf Scholz'un, Ukrayna'ya ağır silah göndermediği için baskı altında olduğu bir dönemde geldi. (Kısa Dalga)

Dünya