İtalya'da içeceklerin gazı kaçtı: On yüz bin milyon baloncuk hayal oluyor

İtalya'da içeceklerin gazı kaçtı: On yüz bin milyon baloncuk hayal oluyor
İtalya'da enerji fiyatlarındaki artış, gazlı içerecek firmalarını vurdu. Kimyasal fabrikaları üretimi azalttı; bu fabrikalarının yan ürünü olan karbondioksitte sıkıntı yaşanması nedeniyle gazlı içeceklere basılacak 'gaz' bulunamıyor.

Enerji fiyatlarındaki artış, İtalya'da 'beklenmedik' bir sektörü vurdu. Kimyasal fabrikalarının yan ürünü karbondioksite ihtiyaç duyan gazlı içerecek firmaları, bu sektörde enerji tasarrufu için üretim kısıtlamasına gidilmesi nedeniyle zorlanıyor. Bazı İtalyan gazlı içecek üreticilerinin karbondioksit kıtlığı ile karşı karşıya olduğu belirtildi.

Karbondioksit, gübre, mühendislik plastikleri ve dizel egzoz akışkanı üretiminde kimyasal şirketleri tarafından kullanılan amonyakın bir yan ürünü. Gazlı içecek firmaları için de 'baloncuk' açısından kilit önemde.

Ancak önde gelen kimyasal firmalarının artan enerji maliyeti nedeniyle operasyonlarının çapını küçültmesi, gazlı içecek şirketlerini olumsuz etkiledi. Amonyak ve üre çıktısını frenleyenler arasında, İtalya'nın kuzeyindeki Ferrara kentinde bir tesisi bulunan Norveç firması Yara da var.

'BİRÇOK FİRMA AYNI SORUNU YAŞIYOR'

Gelinen noktada, İtalya'nın soda sektörünün üçüncü büyük üreticisi olan Torino merkezli Acqua Sant'Anna, karbondioksit tedarikindeki azalma nedeniyle üretiminin bir kısmını askıya almak zorunda kaldı.

Firmanın CEO'su Alberto Bertone, "Tedarikçilerimiz bize, karbondioksit bulmakta zorlandıklarını çünkü Ferrara'daki tesisin faaliyetlerinin yüksek enerji maliyetleri nedeniyle azaltıldığını söyledi" dedi. Karbondioksit kıtlığının son üç haftada akut hale geldiğini söyleyen Bertone, sektördeki birçok rakiplerinin de aynı sorunu yaşadığını belirtti.

SANPELLEGRINO BİLE ÜRETİMİ AZALTTI

Nestle'ye bağlı ünlü firma Sanpellegrino'nun da son günlerde üretimi azalttığı açıklandı. Şirketten Reuters'a yapılan açıklamada, üretimlerini karbondioksit tedarikindeki düşüşe paralel tutmak için adımlar atıldığı belirtildi.

'BAZI İÇECEKLER GEÇİCİ OLARAK ÜRETİLMEYEBİLİR'

Coca-Cola ve PepsiCo gibi küresel şirketleri de çatısı altında barındıran İtalyan alkolsüz içecekler lobisi Assobibe ise durumun kısmen,, yaz sıcaklarında gazlı içeceklere talebin artmasından kaynaklandığını belirtti.

Ancak Assobibe'in Başkanı Giangiacomo Pierini, "Bazı içeceklerin süpermarket raflarından geçici olarak kalkıp kalkmayacağını söylemek zor. Fakat şirketler bir noktada tercih yapmak zorunda kalacak" dedi. (Kısa Dalga)

Dünya