İtalya'da kuraklık önlemi: İki şampuan yapan kuaföre para cezası kesilecek

İtalya'da kuraklık önlemi: İki şampuan yapan kuaföre para cezası kesilecek
İtalya'nın kuzeyindeki Castenaso kasabasında, kuraklık nedeniyle kuaför ve berberlerin müşterilerin saçlarını iki kez şampuanlayıp durulaması yasaklandı.

Son yılların en ciddi kuraklık krizlerinden biriyle karşı karşıya bulunan İtalya'da, su tasarrufu için alınan önlemler kuaförlere uzandı. Ülkenin kuzeyindeki Emilia-Romagna bölgesinde bulunan Castenaso kasabasında, kuaförlerin müşterilerin saçlarını iki kez şampuanlayıp durulaması yasaklandı. Kurala uymayanlara 500 euroya kadar para cezası esilecek.

'GÜNDE BİNLERCE LİTRE İSRAF OLUYOR'

Belediye Başkanı Carlo Gubellini, 16 bin nüfuslu olan, 10 kuaför ve berbere ev sahipliği yapan kasabada çift şampuanlama nedeniyle her gün binlerce litre suyun israf edildiğini söyledi. Corriere della Sera gazetesine konuşan Gubellini, "Her bir müşteri için kullanılan su miktarını hesaplarsak, günde binlerce litreden söz ediyoruz. Castenaso küçük bir yer. Bunun büyük kentlerdeki su tüketimi açısından ne anlama geldiğini düşünün" dedi.

Belediyenin yeni yayımladığı el kitabında da, açık bir musluktan dakikada en az 13 litre su aktığına, bir kişinin saçının iki kez durulanması için en az 20 litre su gerektiğine dikkat çekiliyor.

RUTİN KONTROLLER YAPILACAK

Yeni düzenlemenin eylül ayının sonuna kadar yürürlükte kalacağı ve kuaför ile berberlere rutin kontroller üzerinden uygulanacağı belirtildi.

Gubellini, önlemin baskı amacı taşımadığını ve eylülden önce kaldırılmasını umduğunu ama bölgedeki kuraklık durumunun da 'alarm verici' olduğunu söyledi. Emilia-Romagna bölgesinin tarım için gerekli su rezervinin haziran sonunda tükenmesinin beklendiğini belirten Gubellini, "Temmuzdan sonra işler çok kötü hale gelebilir" dedi.

İtalya'nın birçok başka kent ve kasabasında kuraklık nedeniyle bir dizi önlem alınmış durumda. Son olarak Milano'da süs havuzların kapatıldığı haberi gelmişti. Özellikle ülkenin kuzeyindeki bölgelerde, Po Nehri'ndeki su seviyesinin azalması nedeniyle alarm var. (Kısa Dalga)

Dünya