İtalya'da mafya "beyaz yakalı" oluyor

İtalya'da mafya "beyaz yakalı" oluyor
İtalya'da İçişleri Bakanlığı'na bağlı Mafyayla Mücadele Soruşturma Dairesi (DIA) tarafından hazırlanan rapor parlamentoya sunuldu. Rapora göre mafya örgütleri arasında şiddetten uzaklaşarak "beyaz yakalı" sektörlere sızma eğilimi artıyor.

BBC Türçe'den Övgü Pınar'ın haberine göre raporda, mafya tipi suç örgütleri son yıllarda yaşanan değişimlere ayak uydurabilmek için, giderek artan bir şekilde şiddet kullanımı yerine "iş dünyasına sessizce sızma" stratejisine başvurdukları vurgulandı.

DIA'nın yılda iki kez yayımladığı raporda, Calabria bölgesi merkezli 'Ndrangheta, Campania merkezli Camorra, Sicilyalı Cosa Nostra ile Puglia mafyasının faaliyetleri incelendi.

2020'nin ikinci yarısında mafya cinayetleri azalırken; iş dünyasındaki yasa dışı mafya faaliyetlerinin, mafyanın üretim sektörüne sızmasının ve kamu fonlarını ele geçirmesinin arttığı belirtildi.

apora göre pandemi süresince, mafyanın "sağlıklı ekonomik ve sosyal dokunun kılcal damarlarına sızma eğilimi belirginleşti".

Mafya örgütlerinin sağlık krizinden faydalanma yöntemleri arasında, zor durumdaki şirketleri ucuza devralma ve pandeminin etkilerine karşı devlet yardımları için tahsis edilen kamu kaynaklarını ele geçirme gibi yöntemler sayıldı. Raporda, Mafyayla Mücadele Savcısı Federico Cafiero De Raho'nun bu bağlamdaki şu sözleri de yer aldı:

"Mafyanın modernleşmesi, kriz yüzünden banka kredilerine erişemeyenler gibi zayıf durumdaki ekonomik öznelere yeniden sermaye yatırımıyla tamamlanır. Mafyaların senet imzalamaya, belgelere ihtiyacı yoktur."

Dünya