İtalya'da sosyal medya fenomenlerine yönelik şeffaflık düzenlemesi yürürlükte

İtalya'da sosyal medya fenomenlerine yönelik şeffaflık düzenlemesi yürürlükte
İtalya sosyal medyada fenomen olan isimlerin, hayır ve yardım faaliyetlerinde daha şeffaf olmalarına yönelik yeni düzenlemeyi yürürlüğe koydu

Gorgia Meloni liderliğindeki sağ koalisyon hükümetinin bakanlar kurulu toplantısında kabul ettiği tasarıya göre, hayır ve yardım faaliyetlerinde bulunan fenomenlere şeffaf olmamaları halinde bazı ağır cezalar ve yaptırımlar gündeme gelecek.

Hayır amaçlı ticari faaliyetlerde, daha fazla şeffaflık sağlamayı garanti etmeyi hedefleyen yasa tasarısına göre, hayır işleminin adresi olan kurum ve alacağı meblağa kadar hemen hemen her detayın en ince ayrıntısına kadar açıklanması gerekecek.

Bağış adı altında para toplanmıştı

Hükümetin bu adımı, İtalyan Sosyal medya fenomeninin bağış adı altında topladı paralardan sonra geldi.

İtalya Rekabet Kurumu, Aralık ayında, dünyaca ünlü fenomen Chiara Ferragni'nin şirketlerine, İtalya'da Noel döneminde tüketilen Pandoro ismiyle bilinen Noel keki üzerinden, müşterilerden hayır işleri için para topladığı için 1 milyon avrodan fazla para cezası kesmişti.

Rekabet kurumu Ferragni'nin yanıltıcı ve haksız ticari uygulamalara giriştiğini gerekçe olarak göstermişti.

Söz konusu skandalda, Ferragni'ye ait iki şirket Torino'daki bir hastanede kemik kanseri tedavisi gören çocukların tedavisine fon toplama gerekçesiyle ülkede ortama 3,5 avro olan ürünü, 9 avroya satışa sunduğu ortaya çıkmıştı.

Buradan elde edilen gelirin reklam kampanyasında belirtildiği gibi hastaneyle paylaşılmadığı ortaya çıkmıştı.

Olayın kamuoyuna yansımasının ardından Chiara Ferragni, bir video paylaşarak özür dilemiş, bahsi geçen hastaneye 1 milyon avro bağışladığını açıklamıştı.

"Amaç daha fazla şeffaflık"

Başbakan Giorgia Meloni kabinesi, ticari hayır işlerinde daha fazla şeffaflık sağlamayı amaçlayan bir yasayı kabul etti. Üreticiler, ürünlerin ambalajları üzerinde hayırseverlik gelirlerinin alıcısının kim olduğunu, hangi amaçla kullanıldığını ve satış fiyatının ne kadarının bağışlandığını belirtmek zorunda olacak. (Kısa Dalga)

Dünya