İtalya'yı ayağa kaldıran ırkçı cinayet: Nijeryalı göçmen sokak ortasında öldürüldü

İtalya'yı ayağa kaldıran ırkçı cinayet: Nijeryalı göçmen sokak ortasında öldürüldü
İtalya'da Nijeryalı bir seyyar satıcı, bir İtalyan tarafından sokak ortasında dövülerek öldürüldü. Olay sırasında birçok kişinin müdahale etmek yerine cep telefonlarıyla görüntü alması infial yarattı.

Genel seçim öncesi yabancı karşıtlığının tırmanışa geçtiği İtalya'da, Nijeryalı bir göçmen bir İtalyan tarafından sokak ortasında dövülerek öldürüldü. Gündüz yaşanan olayda etrafta toplananların müdahale etmek yerine cep telefonlarıyla görüntü çekmesi tartışma yarattı. İtalyan siyasetinin her kesiminden tepki yağıyor.

KOLTUK DEĞNEKLERİYLE DÖVDÜ

Olay, İtalya'nın doğusunda Adriyatik denizi kıyısında yer alan tatil kasabası Civitanova Marche'de yaşandı. Geçirdiği bir araba kazası nedeniyle işini kaybeden ve sokakta koltuk değnekleriyle seyyar satıcılık yapan Nijeryalı 39 yaşındaki Alika Ogorchukwu, 32 yaşındaki İtalyan Filippo Claudio Giuseppe Ferlazzo tarafından dövülerek öldürüldü.

italya.jpg

Kentin en işlek caddelerinden birinde yaşanan olayın görüntülerinde, Ferlazzo'nun Ogorchukwu'nun elinden koltuk değneklerini alarak onu yere yatırdığı, önce koltuk değnekleri ile sonra da yumrukla göçmene vurduğu görülüyor. Bu sırada kimse Ferlazzo'yu engellemek için müdahalede bulunmuyor.

NİJERYALI GÖÇMENLER ADALET İÇİN SOKAĞA DÖKÜLDÜ

Ferlazzo, olayın ardından kaçsa da sonrasında cinayet şüphesi ve Ogorchukwu'nun cep telefonunu aldığı için hırsızlık suçlamalarıyla tutuklandı. İki çocuk babası Ogorchukwu'nun eşi Charity Oriachi gazetecilerin soruları karşısında gözyaşlarını tutamazken, olaya kimsenin müdahale etmemesine karşı tepkilerin gölgesinde dün yüzlerce Nijeryalı göçmen adalet çağrısıyla kasabada sokağa döküldü.

'BUNU HİÇBİR ŞEY MEŞRULAŞTIRAMAZ'

Sokak ortasında işlenen cinayete İtalyan siyasetçilerden de tepki yağdı. Merkez soldaki Demokratik Parti'nin lideri ve eski başbakanlardan Enrico Letta, olayı 'korkutucu' diye niteleyerek "Görülmemiş bir vahşet. Yaygın aldırmazlık. Bunu meşrulaştıracak hiçbir şey olamaz" dedi.

SAĞCI LİDER: GÜVENLİĞİN RENGİ OLMAZ

Göçmenlerle ilgili sorunları seçim kampanyasının merkezine oturtan sağcı lider Matteo Salvini de "Güvenliğin rengi olmadığını ve yeniden bir hak haline getirilmesi gerektiğini" söyledi.

BELEDİYE BAŞKANI: KAYITSIZ KALANLARI DA KINIYORUM

Civitanova Marche Belediye Başkanı Fabrizio Ciarapica da, Nijeryalı göçmen temsilcileriyle biraraya gelerek, "Sadece suçu değil, kayıtsızlığı da kınıyorum" dedi.

ESKİ BAŞBAKAN RENZİ: BU SEÇİM ORTAMI BENİ DEHŞETE DÜŞÜRÜYOR

Eski başbakanlardan Matteo Renzi ise siyasi liderleri saldırıyı kullanmakla suçladı. Renzi, "Bu seçim ortamı beni dehşete düşürüyor. Bir baba, etraftakiler saldırganı durdurmak yerine video çekerken vahşice ve ırkçı bir şekilde öldürüldü. Ve neye dönüştüğümüz üzerinde kafa yormak yerine siyasetçiler tartışıyor ve bunu araçsallaştırıyor" diye konuştu.

ÇELİŞKİLİ İDDİALAR

Olayın niçin yaşandığı ise henüz bilinmiyor. Polis açıklamasında, Ogorchukwu'nun Ferlazzo'dan ısrarla para istediği öne sürülürken, görgü tanıklarının sorgulandığı belirtildi. Bölgede göçmenlere yardım amaçlı faaliyet gösteren ACSIM kuruluşunun yöneticisi Daniel Amanza ise Ogorchukwu'nun "Ferlazzo'nun yanındaki kadının güzel olduğunu" söylediğini öne sürerek, "Bu iltifat onu öldürdü" iddiasında bulundu.

Amanza, "Trajik olanı şu ki etrafta çok fazla kişi vardı. "Dur" diyerek görüntü çektiler ama kimse onları ayırmak için harekete geçmedi" dedi.

BÖLGEDEKİ İLK NEFRET SUÇU DEĞİL

Olayın yaşandığı Macerata bölgesi daha önce de göçmenlere yönelik saldırılarla anılmıştı. 2018'de Afrikalı göçmenlere ateş açılmış, sekiz kişi yaralanmıştı. İtalyan yüksek mahkemesi saldırının bir nefret suçu olduğuna hükmederken, 31 yaşındaki Luca Traini 12 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. (Kısa Dalga)

Dünya