İYİ Parti, anayasa değişikliğiyle ilgili görüşünü açıkladı

İYİ Parti, anayasa değişikliğiyle ilgili görüşünü açıkladı
İYİ Parti Sözcüsü Prof. Dr. Kürşad Zorlu, başörtüsü için Anayasa teklifi konusunun Genel İdare Kurulu’nda gündeme geldiğini söyledi. Zorlu, “İki önemli hususun altı çizildi. Bir; metin içerisinde riskli gördüğümüz, ileride problem yaratacağını düşündüğümüz bazı ifadeler var. Bunların değiştirilmesi gerekmektedir. Genel İdare Kurulumuzdan çıkan ortak görüş budur. Genel İdare Kurulumuzda çoğunluğun eğilimi, temayülü ise olumlu bir kanaat içerisinde olduğumuz yönündedir.” dedi.

İYİ Parti Sözcüsü Prof. Dr. Kürşad Zorlu, partisinin genel merkez binasında gündeme ilişkin açıklamalar yaptı. Başörtüsü için Anayasa teklifi konusuna değinen Zorlu, şunları ekledi:

" Teklif resmi olarak da TBMM Başkanlığı'na sunuldu. Bugün Genel İdare Kurulumuzda bu konuyu değerlendirme fırsatı bulduk. Genel İdare Kurulumuzdan çıkan eğilimi yansıtmak istiyorum.

Burada iki önemli hususun altı çizildi. Bir, bu metin içerisinde riskli gördüğümüz, ileride problem yaratacağını düşündüğümüz bazı ifadeler var. Bunların değiştirilmesi gerekmektedir. Genel İdare Kurulumuzdan çıkan ortak görüş budur.

Bununla birlikte Genel İdare Kurulumuzda çoğunluğun eğilimi, temayülü ise olumlu bir kanaat içerisinde olduğumuz yönündedir. Yani evet yönündedir. Fakat Anayasa değişiklikleri konusunda gizli oylama olması sebebiyle bağlayıcı bir karar alamıyoruz. Sayın Genel Başkanımız yetkili kurullarımızla bu konudaki temaslarını sürdürecek. Önümüzdeki günlerde milletvekillerimiz ile bir araya gelecek. Belki ardından kurucular kurulu toplanacak ve tüm yetkili kurullarımızın Anayasa değişiklik metni üzerindeki eğilimimizi etap etap sizlerle paylaşacağız.”

İnsan bu cümleyi kurarken düşünür

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin "2022 en kötü yıl olarak tarihe geçecek. 100 milyar dolar dış ticaret açığı, 50 milyar dolar cari açık söz konusu. Ama çok şükür bu zor dönemi geride bırakıyoruz" şeklindeki açıklamasını hatırlatan Zorlu, "İnsan Allah'tan korkar. Bu cümleyi kurarken biraz düşünür. Ama gelinen tablo o kadar acı ki, kendisi de bu vahim tabloyla yüzleşme sorumluluğunu taşımaya başladı. Bu gerçeklerin onlar tarafından da dile getiriliyor olması bizim için güzel bir gelişme." dedi.

Bakan Nebati'nin "Asgari ücretliye de, memura da, emekliye de ne verilse haklarıdır. Dar gelirliye, fakir fukaraya vermek bereket getirir." şeklinde açıklamasına da değinen Zorlu, "Bu nasıl bir anlayış? Bu iki ifadeyi bütünleştirdiğimizde, milletimizin böyle bir anlayıştan umut beklemesi mümkün olabilir mi?" şeklinde konuştu.

EYT konusu: "Yeni bir yaş sınırlaması getirilmemeli"

EYT kapsamındaki mağduriyetler konusuna değinen Zorlu, bu konun da plansız ve dayatmacı bir anlayışla karmaşık hale getirildiğini savundu.

İnsanların umutlarının ileri bir tarihe ertelendiğine işaret eden Zorlu, partisinin iktidarında bu sorunun çözüleceğini vurguladı.

"Yeni mağduriyetler yaratmamak için yeni bir yaş sınırlaması kesinlikle getirilmemelidir." diyen Zorlu, "Olayın bir de şu boyutu var, 2023 bütçesinde 566 milyar TL faize ödemek için rakam konuldu. EYT'lilerin bile bütçeye getireceği yük bunun çok çok altında. Bundan kaçınılmaması gerekiyor çünkü kazanılmış haktır." ifadesini kullandı.

Politika