İYİ Parti fezleke stratejisini belirledi

İYİ Parti fezleke stratejisini belirledi
Akşener'in talimatı doğrultusunda parti yöneticileri ve milletvekillerinin, dokunulmazlıklarla ilgili "söylem birliği" oluşturması kararlaştırıldı. İYİ Parti'nin fezlekelerin içeriğine göre tutum alacağı belirtiliyor.

 

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin "HDP kapatılsın" çağrısına, "HDP'lilerin dokunulmazlık kaldırılsın" tavrıyla yanıt veren AKP'nin, HDP milletvekillerinin dokunulmazlık fezlekelerinin TBMM Anayasa Adalet Karma Komisyonu gündemine alınması konusundaki tutumunu gelecek hafta netleştirmesi bekleniyor. 

BBC Türkçe’den Ayşe Sayın imzalı habere göre, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Perşembe akşamı MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'ye yaptığı ziyarette de dokunulmazlık fezlekelerinin de gündeme geldiği ifade ediliyor.

Kulislerde haklarında 2014'teki Kobani olayları nedeniyle fezleke düzenlenen 9 HDP milletvekilinin yanı sıra, Berberoğlu'nun fezlekesinin de Karma Komisyon gündemine alınabileceği konuşuluyor.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener; "Dokunulmazlıkların kaldırılmasına destek vereceğiz" diyen Genel Başkan Yardımcısı Yavuz Ağırailoğlu'nun tersine; partisinin tutumunu "İYİ Parti, milletin derdi konuşulmasın diye önüne getirilen fezlekelere, gözü kapalı el kaldırmazFezlekeye bakar, gereği neyse onu yapar" sözleriyle açıkladı. 

İki isim arasındaki farklı tutum nedeniyle dokunulmazlıklar üzerinden parti içinde yeni bir ayrışma yaşanıp yaşanmayacağı tartışmasına tartışması da başlattı.

Edinilen bilgiye göre benzer bir durum yaşanmaması için, Akşener'in talimatı doğrultusunda parti yöneticileri ve milletvekillerinin, dokunulmazlıklarla ilgili "söylem birliği" oluşturması kararlaştırıldı. Bu kapsamda da Akşener'in ifade ettiği gibi "fezlekelerin içeriğine göre tutum alınacağı"nın kamuoyuna anlatılması benimsendi.

 İYİ Parti kaynakları, seçmenin Akşener'in tutumuna destek verdiğini, Ağıralioğlu'na ise içeriğini görmeden peşinen tutum açıklaması nedeniyle tepki mesajları geldiğini belirtiyorlar. Bu nedenle de parti yöneticilerinin Ağıralioğlu'nun aksine daha temkimli bir dil kullanmaya başladığına dikkat çekiliyor.

 Parti kaynakları, dokunulmazlıklar genel kurula geldiğinde, isteyen milletvekillerinin oylamaya katılabileceği gibi, mazereti olanlara da "oylamaya katıl baskısı" yapılmayacağını ifade ediyorlar.
Üst düzey bir parti yöneticisi fezlekeler konusunda nasıl bir noktada olduklarını söyle anlatıyor:

"Fezlekeler konusunda toptancı bir yaklaşım içinde olmayız. Biz öyle bir yerdeyiz ki adeta bir ipin üzerinde yürüyoruz. Biraz bir tarafa eğildiğimizde HDP'nin, teröristin koruyucusu durumuna düşme riski var. Ama öte yandan da iktidarın da oyununa gelmemeliyiz. Öyle bir bir siyaset uygulamalıyız ki partinin duruşuna zarar vermeyecek yaklaşım içinde olmalıyız."

Gündem