İyi Parti ile CHP arasındaki gerilim yüksek: Yol haritası ve adayda anlaşma yok

İyi Parti ile CHP arasındaki gerilim yüksek: Yol haritası ve adayda anlaşma yok
Altılı Masa'nın Mutabakat Metni'ni açıklamasından sonra gözler Cumhurbaşkanı adayının belirlenmesine çevrildi. Ankara kulisleri, İyi Parti ve CHP arasında yükselen gerilim nedeniyle CHP'nin kendi adayını açıklaması da dahil pek çok senaryoyu konuşuyor.

MAHMUT AYDIN

CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, Gelecek Partisi ve DEVA Partisi tarafından geçen yıl 28 Şubat'ta kuruluşu ilan edilen 6'lı masa ya da 26 Ocak'ta yapılan 11. Toplantıdan sonra kabul edilen Millet İttifakı seçim takviminin başlamasına kısa bir süre kala yol ayrımına mı geldi.

Geçiş süreci ve yol haritasının açıklanmasının ertelenmesi, İYİ Parti'nin CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun cumhurbaşkanı adaylığına karşı çıkması, bakanlık ve cumhurbaşkanı yardımcılığı pazarlıklarında anlaşma sağlanamaması Ankara kulislerinde yaklaşık bir yıldır devam eden ittifakın yol ayrımına geldiği yorumlarına neden oldu.

Akşener sahneye çıkmayı reddetti

Kulislerden alınan bilgiye göre, Millet İttifakı'nın 30 Ocak'ta açıkladığı Ortak Politikalar Mutabakat Metni öncesinde metnin açıklanması konusunda kriz yaşandı. Metnin özetinin liderler tarafından sırasıyla açıklanmasını 5 lider kabul ederken, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener kürsüye çıkmayı kabul etmedi. Kriz, komisyon üyelerinin açıklanma yapmasının kabul edilmesiyle aşıldı.

Ortak metnin hazırlanmasında da İYİ Parti'nin "ayak dirediğini" anlatan kaynaklar, komisyon raporlarının geciktirildiğini bazı komisyonlara ise İYİ Parti tamsilcilerinin katılmadığını bildirdi.

Yol haritası ve adayda anlaşma yok

Millet İttifakını oluşturan partilerin kurmaylarınca hazırlanan ve 14 maddeden oluştuğu ifade edilen "Yol Haritası ve Geçiş Süreci"ne de İYİ Parti karşı çıkıyor. Buna göre, geçiş sürecinin ne kadar olacağı, cumhurbaşkanının partisinden istifa edip etmeyeceği, cumhurbaşkanı yardımcılıklarının sayısı, bakanlıkların dağılımı ve bürokrasinin paylaşımı gibi konularda görüş ayrılığı giderilemedi.

"Seçilebilecek aday" krizi

İYİ Parti ayrıca CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun cumhurbaşkanı adaylığına karşı çıkıyor. İYİ Parti sözcüleri "seçilecek" bir adayın belirlenmesini istiyor. Ancak, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş'tan başka yeni bir isim gündeme getirilmiyor. İYİ Parti kurmayları, "İmamoğlu ve Yavaş'ın Kemal Kılıçdaroğlu'nun adaylığı için 11 belediye başkanı ile imza verdiklerini" hatırlatan gazetecilere, "kazanacak aday iştişare ile belirlenir. Mutabakat sağlanmadan sayın Kılıçdaroğlu'nun adının dayatılması şık değil" yorumunda bulundu.

CHP kurmaylarına göre "6 liderin buluşmalarında masaya gelmeyen -getirilmeyen konuların Genel Merkezlerde konuşulması" krize yol açan nedenlerden. Liderlerin kamuoyuna yaptığı açıklamalardan sonra 6'lı masada yer alan partilerin yetkililerinin gazetecileri arayarak "biz bu görüşlere katılmıyoruz, verilen tarih doğru-net değil, yetkili kurullarımızda görüşmedik" şeklinde bilgilendirme yapması da CHP yönetiminde rahatsızlık yarattı.

Sosyal medya gerilimi

Bu arada CHP Genel Merkezi'nde İYİ Parti Genel Merkezi tarafından "kumanda edildiği" iddia edilen bazı sosyal medya hesaplarında CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na karşı yürütülen kampanyanın rahatsızlık yarattığı da gerilimin unsurlarından biri haline geldi.

CHP kendi adayını açıklayabilir

Ankara'da gözler 13 Şubat'ta Saadet Partisi'nin ev sahipliğinde yapılacak toplantıda. 13 Şubat'ta Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayını belirleyeceği, uzlaşma sağlanamaz ise CHP'nin Kılıçdaroğlu'nun adaylığını resmen ilan edeceği konuşuluyor.

Abone Ol

İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.

Özel Haber