İYİ Parti'den ‘deprem bölgesinden ayrılanlar kendi illeri için oy versin’ önerisi

İYİ Parti'den ‘deprem bölgesinden ayrılanlar kendi illeri için oy versin’ önerisi
'Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun'da hazırladıkları düzenleme öngören rapor hakkında AKP ve CHP ile görüşen İYİ Parti Seçim İşleri Başkanı Sunat, "Siyasi partiler bu teklife hızlı bir şekilde 'evet' diyerek Meclis’ten geçirmeliler" dedi.

ESRA TOKAT


İYİ Parti, 28 Şubat’ta başka şehirlere taşınan depremzede seçmenlerin oy kullanmasına dair Anayasa değişikliği ve 'Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun'da hazırladıkları düzenleme öngören rapor hakkında AKP ve CHP ile görüştü.

İYİ Parti grup başkan vekilleri Müsavat Dervişoğlu ve Erhan Usta ile Seçim İşleri Başkanı ve Ankara Milletvekili Şenol Sunat, önce CHP grup başkan vekilleri Engin Altay, Engin Özkoç ve Özgür Özel'i ardından AKP grup başkan vekilleri Mustafa Elitaş, Emin Akbaşoğlu ve Yılmaz Tunç'u ziyaret etti.

Sunat, afet bölgesinde ikameti bulunan yüz binlerce kişinin başka illere yerleşmek durumunda kaldığına dikkat çekerek, "Önümüzde 18 Haziran'da ya da 14 Mayıs'ta yapılacak bir seçim var. Bu yerleştirilen vatandaşlarımızın kendi illeri için oy kullanmalarını sağlayacak 'Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun'a bir geçici madde ilavesi ve Anayasa değişikliği gerektiren bir konuda istişarede bulunmaya geldik. Önümüzdeki bu süreçte de temsilde adaleti, başka illerimize ikametini alan vatandaşlarımızın kendi illeri ile ilgili seçme iradelerini ortaya koyacak bir yapıyı oluşturmak amacımız" dedi.

'Geçici madde hazırladık’

Çalışmanın detaylarını Kısa Dalga’ya anlatan Sunat, şunları söyledi: “İYİ Parti Seçim İşleri Başkanlığı olarak afet bölgesi dışına taşınan vatandaşlarımızın bir depremzede seçmen kütüğü hazırlanarak kendi illeri için oy kullanması konusunda 'Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun'a bir geçici madde hazırladık. Bunun için bütün partilerin oy birliğiyle Anayasa değişikliği gerektirdiği için iktidar ve ana muhalefet partilerini ziyaret ettik..."

‘AKP’den de CHP’den de henüz dönüş olmadı’

"O illerin elbet deprem sonrasında nüfus azalması oldu ancak bu azalmadan dolayı milletvekili sayısı düşmemesi gerek. Sonuçta da öyle oldu. Depremden etkilenen illerde seçim sonucunda milletvekili sayıları 31 Aralık 2022’de yayımlanan TÜİK verileri gözetilecek.

Aynı zamanda o illerimizde milletvekilleri seçimlerinde haklarının kaybolmaması da gerek. Bu da seçmenlerin o bölgeye dair oy kullanma haklarıyla mümkün... Haber bekliyoruz hala.

‘Temsilde adaletin sağlanması için...’

Neticede temsilde adaletin sağlanması için bu vatandaşlarımızın oy kullanması gerekir. Bunun YSK’nın teknik ekibinin detaylandırarak yapabilecek kabiliyete sahip olduğuna inanıyorum. Önemli olan siyasi partilerin bu teklife hızlı bir şekilde 'evet' diyerek Meclis’ten geçirmeleri. Biz bunu detaylarıyla anlattık. Hem mülki amirlerin alması gereken tedbirleri hem de YSK’nın alması gereken tedbirleri” dedi ve ekledi:

"Depremden etkilenerek şehir dışına çıkan vatandaşlarımız bulundukları şehirlerde de elbet oy kullanabilir ancak bizim İYİ Parti olarak görüşümüz vatandaşlarımızın kendi illeri için oy kullanmaları..."

‘Şehir dışındaki depremzedeler için ayrı sandık merkezleri kurulabilir’

En az 200 bine yakın kişinin Ankara’ya 500 bine yakın kişinin Mersin’e depremden etkilenerek geldiğini ifade eden Sunat önerilerini de şöyle sınırladı:

“Bu iller dışında da nerdeyse her ilimizde depremden etkilenen 20-30 bin yurttaşımız var.

Seçimler normal zamanda yani 18 Haziran’da yapılsaydı bu hazırlık çok daha kolay olurdu. Depremzede kayıt merkezleri oluşturulabilir, ‘e-devlet üzerinden şu ilde oy kullanmak istiyorum’ denilebilir.

Bunun üzerine de seçmen kütükleri hazırlanır. Şehir dışındaki depremzedeler için ayrı sandık merkezleri olur ve burada oy verirler.”

Özel Haber