İYİ Parti’den YSK kararına tepki: Anayasa kuralına istisna getirdi, hukuken izah edilemez

İYİ Parti’den YSK kararına tepki: Anayasa kuralına istisna getirdi, hukuken izah edilemez
İYİ Partili Poyraz, YSK kararına ilişkin “Anayasa’yı kendilerinin ve daha doğrusu bir kişinin görüş, istek ve inançları hatta ideolojileri doğrultusunda yorumlamaya çalıştıkları görülmüştür” dedi.

İYİ Parti Genel Sekreteri Uğur Poyraz, Yüksek Seçim Kurulu’nun Recep Tayyip Erdoğan’ın adaylığına yapılan itirazları reddetmesine tepki gösterdi.

Poyraz, yaptığı açıklamada, “Bugün Yüksek Seçim Kurulu tarafından verilen kararda, Anayasa’nın açık kuralına rağmen hukukun en temel kaideleri hiçe sayılarak Anayasa’yı kendilerinin ve daha doğrusu bir kişinin görüş, istek ve inançları hatta ideolojileri doğrultusunda yorumlamaya çalıştıkları görülmüştür” dedi.

“Bir kimse en fazla iki defa cumhurbaşkanı seçilebilir” şeklindeki Anayasa hükmünün açık ve net olduğunu ifade eden Poyraz, “Bu hükme anayasanın ne bu maddesinde ne başka bir maddesinde istisna getiren bir kural bulunmamaktadır. Yüksek Seçim Kurulu’nun bu kararı, bu kurala istisna getirmekten başka bir anlama gelmemektedir. En temel yorum ilkelerinden birisi olarak kabul edilir ki ‘istisna ancak kuralı koyan tarafından oluşturulabilir.’ Bir anayasa hükmüne ancak bir anayasa maddesiyle istisna getirilebilir. Başka bir hukuksal düzenleme ile Anayasa kuralına istisna getirilemeyeceği gibi yargı yerlerinin de yorum yoluyla istisna getirmesi mümkün değildir” dedi.

Yüksek Seçim Kurulu’nun kurala istisna getirmesinin hukuken izah edilemeyeceğini ve hukuki bir yorum olarak nitelendirilemeyeceğini kaydeden Poyraz, “İYİ Parti ve kurucu iradesi olduğumuz Millet İttifakı’nın Türk milletine vermiş olduğu en önemli söz, bağımsız ve tarafsız yargının tesisidir. Bunu mutlaka gerçekleştireceğiz. Güçlendirilmiş Parlamenter Sistemle birlikte tek kişinin sesi değil milletin sesi olan bir düzeni hep birlikte inşa edeceğiz. Milletimiz emin olsun ki bağımsız ve tarafsız yargıyı tesis edeceğiz ve bir daha hiç kimse kendisini anayasanın ve yasaların üstünde göremeyecektir. Hiçbir organ hiçbir kimse anayasanın açık hükümlerini “yorum” adı altında çiğneyemeyecektir” dedi. (Kısa Dalga)

Politika