İYİ Partili Aksakallı, partisinin mali tablosunu açıkladı: Gelir giderler AYM denetiminde

İYİ Partili Aksakallı, partisinin mali tablosunu açıkladı: Gelir giderler AYM denetiminde
İYİ Parti Mali İşler Başkanı Sedat Aksakallı, “Önceki yıllara ait denetimlerin sonucunda, yapılan harcamaların 2820 sayılı Siyasi Partiler Kanunu’na uygun olduğu hükmüne yer verilmiştir” dedi.

Peş peşe istifaların yaşandığı İYİ Parti’de, partinin mali tablosuna dair tartışmalar da devam ediyor. Partinin eski Genel Muhasibi Ümit Dikbayır’ın “132 milyon TL” tartışmalarına açıklık getirmesinin ardından, İYİ Parti Mali İşler Başkanı Sedat Aksakallı’dan açıklama geldi.

Aksakallı, partinin gelir giderlerinin Anayasa Mahkemesi denetiminde olduğunu belirterek, “Önceki yıllara ait denetimlerin sonucunda, yapılan harcamaların 2820 sayılı Siyasi Partiler Kanunu’na uygun olduğu hükmüne yer verilmiştir” dedi. Aksakallı, 1 Ocaktan itibaren partinin gelir ve giderlerine ilişkin bilançoyu da yayımladı.

Aksakallı, yaptığı yazılı açıklamada şöyle dedi:

“Malumlarınız olduğu üzere bir süredir bazı basın-yayın organlarında partimizin gelir ve giderleri konusunda gerçek olmayan bilgiler üzerinden tartışmalar yapılmaktadır.

Partimizin Merkez Teşkilatının tüm mali işlemleri 2820 sayılı Siyasi Partiler Kanunu ile Parti Tüzüğümüzün ilgili maddeleri çerçevesinde yürütülmektedir.

Partimizin kesin hesap özeti kanuni süresi içinde Anayasa Mahkemesi’ne ve bilgi için Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderilmektedir.

Tüm siyasi partilerimiz gibi İYİ Parti’miz de Siyasi Partiler Kanunu’nda düzenlendiği üzere Anayasa Mahkemesi’nin denetimine tabidir. Anayasa Mahkemesi’nin denetimi Sayıştay eliyle yerine getirilmektedir.

Önceki yıllara ait denetimlerin sonucunda, yapılan harcamaların 2820 sayılı Siyasi Partiler Kanunu’na uygun olduğu hükmüne yer verilmiştir.

Kurumsal yönetim ilkeleri ve şeffaf bir görev anlayışı çerçevesinde partimizin 1.1.2023-17.11.2023 tarihleri arasındaki gelir ve giderlerine ilişkin özet bilanço Ek’te kamuoyumuzun bilgilerine sunulmuştur.”

Aksakallı’nın yayımladığı bilançoya göre, İYİ Parti’nin kullanılabilir nakdi 27 milyon 387 bin TL.

“Bu parayı Genel Başkan yedi anlamı çıkarmaya çalıştılar”

Meral Akşener’in hesaplarını incelettiği iddia edilen İYİ Parti Sakarya Milletvekili, eski Genel Muhasibi Ümit Dikbayır, bir süredir gündemde olan “132 milyon TL” tartışmalarına açıklık getirmişti.

Dikbayır, Sözcü’den Saygı Öztürk’e yaptığı açıklamada şöyle demişti:

“26 Haziran'da yapılan kongremizde partinin mali işlerinden sorumlu kişisi olarak gelen yönetime 132 milyon lirayı bıraktım. Meclis açıldıktan sonra, yeni yönetim, milletvekillerini maddi durumlarına göre sınıflandırıp, kiminden 250 bin lira, kiminden 500 bin lira, kiminden 1 milyon lira partiye yardım istedi. Bu durum bazı milletvekillerinin, ‘Partinin parası mı yok, bizden para istendi?' diye sormalarına ve eleştirmelerine neden oldu. Bana soran milletvekilleri oldu. Kendilerine, ‘ Delegeler de bütçemizi ibra etti. 132 milyon lira civarında parayla devrettik. 10 Ocak 2024'de partiler devlet yardımı alacak. Bıraktığım para o tarihe kadar rahat rahat yeter' dedim. Yerime gelen arkadaşımız, “Kasamız eksi 16 milyon lirada” deyince, ‘Vay efendim bu parayı Genel Başkan yedi' anlamı çıkarmaya çalıştılar. Genel Başkan'a bunu böyle intikal ettirmişler. Genel Başkan Yardımcısı aslında şunu söylüyor ama söylediği tam anlaşılmadığı için… ‘Kasamız 16 milyon eksi veriyor. Aslında 10 Ocak tarihine göre 16 milyon eksi veriyor' demek istiyor. Yani o tarihe kadar para yetmez demek istiyor. Bu da yanlış. Partiye bıraktığım para o tarihe kadar rahat yeter. Yerime mali işlere bakan kişi, benim ne kadar para bıraktığımı bilmez olur mu? Neden öyle söyledi? Çalışanlara zam yapmamak için. Böyle şeyler olur mu? Vallahi, billahi çalışanlara zam yapmamak için kasamızda para olmadığı söylendi.” (Kısa Dalga)

Gündem