İYİ Partili Özlale: Millet İttifakı IMF'ye ihtiyaç duymayacak

İYİ Partili Özlale: Millet İttifakı IMF'ye ihtiyaç duymayacak
Prof. Ümit Özlale, iktidarın değişmesi halinde yabancı sermayenin hızla ülkeye gireceğini, istihdam ve yatırımların artacağını, ülkede ciddi bir döviz bolluğu oluşacağını savundu.

İYİ Parti Kalkınma Politikaları Başkanı ve İzmir milletvekili adayı Prof. Ümit Özlale, seçimi kazanması durumunda Millet İttifakı'nın ekonomi politikaları hakkında konuştu.

Sözcü'den Erdoğan Süzer'e konuşan Özlale, Kemal Kılıçdaroğlu'nun Cumhurbaşkanı seçilmesi halinde Millet İttifakı'nın bütün dünyaya ilan ettiği ekonomi modelinin hayata geçirileceğini belirterek, “Daha seçim sonuçları ilan edilir edilmez Türkiye'nin risk primi kendiliğinden o gün düşecektir. Risk primi düşünce ülke olarak yüksek maliyetle değil artık düşük faizlerle borçlanma imkanına kavuşacağız” dedi.

“6-7 ay sonra yabancı sermaye akını başlayacak”

İktidar değiştiği anda Türkiye'ye gelmek için uzun süredir yatırım ikliminin yeniden oluşmasını bekleyen yabancıların akınının başlayacağını söyleyen Özlale, “Onları şu anda geride tutan şey, yatırım ikliminin bozulmuş, hukukun üstünlüğünün kaybolmuş olması. Yeni iktidarı ilk ayında sıcak para akını yaşarız. Bu sermaye hisse senetlerine, para piyasalarına yatırım yapmak için 14 Mayıs'ı bekliyor. Asıl beklediğimiz yatırımcı yabancı sermaye, biz yatırım iklimini oluşturduktan hemen sonra yani 6-7 ay sonra gelecektir” diye konuştu.

Özlale, yabancı akınıyla birlikte ülkede ciddi döviz bolluğu oluşacağını, bunun TL'ye aşırı değer kazandıracağını ifade ederek, bunun yeni bir ‘yalancı bahar' yaratmasını önlemek için de gelen dövizleri Merkez Bankası'na yöneltip, Merkez'in bozulan döviz rezervlerinin tamirinde kullanacaklarını söyledi.

“Millet İttifakı IMF'ye ihtiyaç duymayacak”

Prof. Ümit Özlale, Millet İttifakı'nın iktidara gelmesi halinde ekonomiyi düze çıkarmak için IMF'ye ihtiyaç duymayacağını, aksine AKP’nin iktidarda kalması halinde döviz girişi için IMF ile anlaşmaktan başka çaresi kalmayacağını belirtti.

Uygulayacakları güvenilir ekonomi politikaları sayesinde enflasyonun ve reel faizlerin düşeceğini, yatırım ve istihdamın artacağını kaydeden Özlale, yatırımların önünü kesmemek için ilk aylarda özellikle faizde ani bir normale dönüş olmayacağına dikkat çekti. (Kısa Dalga)

Ekonomi