İYİ Partili Tatlıoğlu: "İttifakta çatlak hikayesi çıkarmak mümkün değil"

İYİ Partili Tatlıoğlu: "İttifakta çatlak hikayesi çıkarmak mümkün değil"
İYİ Parti kulislerinde, Akşener'in cumhurbaşkanı adayı olmayacağı açıklamasına dikkat çekilirken "CHP'li bir adayla" seçime gidilmesi yüksek olasılık olarak değerlendiriliyor.

CHP ve İYİ Parti'nin başını çektiği Millet İttifakın'ın adayının nasıl belirleneceği ve kim olacağı uzun süredir tartışma konusu. BBC Türkçe'den Ayşe Sayın imzalı habere göre  İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Koray Aydın'ın, "Kılıçdaroğlu'nun adaylığa talip olduğunu duymadığı" ancak "kazanamama riski olan bir adayı kabul etmeyecekleri" yönündeki açıklaması bu konudaki tartışmaları daha da alevlendirdi.

Peki bu tartışmalar CHP ve İYİ Parti arasında gittikçe büyüyen bir "çatlağa" dönüşebilir mi?

Her iki partide de bu olasılık düşük görülüyor. İYİ Parti'nin önemli isimlerinden İsmail Tatlıoğlu, Koray Aydın'ın bir durum tespiti yaptığını ve partinin ilkelerini ortaya koyduğunu, bir ismi hedef almadığı görüşünde:

"Koray Bey'in söylediği şu; bu işler istişare ile belirlenmeli. Burada bir şey yok. Sayın Kılıçdaroğlu'nun adaylığı ile ilgili bizim bir bilgilendirmemiz yok. Sayın Kılıçdaroğlu'nun da adaylığı konusunda bir deklarasyonu yok. Dolayısıyla buradan ittifakta çatlak hikayesi çıkarmak mümkün değil."

Tatlıoğlu, seçimlerde Türkiye'nin aynı zamanda "bir sistem seçimi" yapacağına da dikkat çekerek, anket ve seçmen eğilimleri de dikkate alınarak "kazanacak aday" profili ile seçime gidileceğini; ismin ise "seçim sürecine girildiğinde belirleneceğini" vurguladı.

Tatlıoğlu, seçim sürecine girmeden hiçbir partinin adayının da netleşmeyeceğini savunarak önemli bir iddiayı dile getirdi:

"Seçim Mart 2022'de olursa Erdoğan aday olabilir ama daha uzun bir süre olursa Sayın Erdoğan dışında adaylığı konuşabiliriz. Çünkü, Sayın Erdoğan kaybedeceği bir seçime girmez. Benim öngörüm, bu ilkbaharda olmazsa ondan sonraki sonbaharda veya 2023'te olacak seçimlerde Sayın Erdoğan'ın dışında bir isim de konuşulabilir."

İYİ Parti kulislerinde, Akşener'in cumhurbaşkanı adayı olmayacağı açıklamasına dikkat çekilirken "CHP'li bir adayla" seçime gidilmesi yüksek olasılık olarak değerlendiriliyor.

  CHP: BİZİ AKŞENER'İN SÖZLERİ BAĞLAR

CHP yönetimi, İYİ Parti ile "tartışma" görüntüsü yaratacak söylem ve açıklamalardan kaçınıyor. Ancak Aydın ve bazı İYİ Partililerin açıklamalarının rahatsızlık yarattığı da ifade ediliyor.

İYİ Partilerin açıklamaları daha çok ittifak içinde "pazarlık gücünü artırma çabası" olarak yorumlanıyor. Muhalefetin adayının ittifak ortakları ile belirleneceğini Kılıçdaroğlu'nun da defalarca dile getirdiğine dikkat çeken bazı CHP kurmayları, "Anketlerden çıkmayan birisi olmasın deniliyor, çıkmadığı veya çıkmayacağı nereden biliniyor? Bunlar erken konuşmalar. İYİ Parti içinde Kılıçdaroğlu'nun adaylığını farklı nedenlerle istemeyenler olabilir. Ama Meral Hanım'la Kemal Bey arasında adaylık tartışması üzerinden bir çatlak olacağını düşünmüyoruz. Biz Akşener'in açıklamalarını esas alıyoruz" görüşü dile getiriliyor.

HABERİN TAMAMI

Gündem