İYİ Partili Yılmaz: Kemal Bey'in aday olma hakkı var ama bunun bir yolu, yordamı var

İYİ Partili Yılmaz: Kemal Bey'in aday olma hakkı var ama bunun bir yolu, yordamı var
İYi Partili Prof. Dr. Bilge Yılmaz: "Davranışlarından Kemal Bey’in aday olmaya istekli olduğunu seziyorum. Aday olmak hakkı Kemal Bey’in ama bunun bir yolu, yordamı var. Bunu takip etmesi lazım ve Cumhurbaşkanı seçilirse de iyi bir Cumhurbaşkanı olacağına da inanıyorum ama seçilebilir mi meselesi farklı."

İYİ Parti'nin ekonomi kurmayı Prof. Dr. Bilge Yılmaz, altılı masadan ortak bir aday çıkacağını belirterek "Ha belki çıkacak ortak adaydan herkes memnun olmayacaktır ama ben hiçbir liderin, ’Beğenmedim bu adayı’ deyip masayı terk edeceğine inanmıyorum" dedi. Habertürk yazarı Sevilay Yılman'a konuşan Yılmaz, masada anlaşmazlığın olmadığını aksine büyük ölçüde uzlaşı olduğunu belirterek şunları söyledi:

"Mesela ekonomi politikaları konusunda hemen hemen anlaşıldı gibi. Bizim partimizi Ümit Özlale temsil ediyor. Ondan alıyorum bilgileri. Benim yazdığım, dahil olduğum ekonomi programının itiraz görmediğini biliyorum mesela. Ve çok yakında açıklayacağız masanın ortak ekonomi politikalarını içeren raporunu.

Diğer konularda da anlaşmazlık olsa bile eninde sonunda ortak yol bulunacağına inanıyorum. Çünkü seçim çantada keklik değil. Eğer amaç seçimi kazanmak, 20 yıllık AK Parti iktidarına son vermek ise masada oturan liderlerin ortak bir yol bulmak zorunluluğunun bilincinde olduğuna inanıyorum. Ortak bir aday çıkacaktır. Ha belki çıkacak ortak adaydan herkes memnun olmayacaktır ama ben hiçbir liderin, ’Beğenmedim bu adayı’ deyip masayı terk edeceğine inanmıyorum."

Yılmaz'ın CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun olası adaylığıyla ilgili değerlendirmesi de şöyle: "Kemal Bey ile birkaç kez konuştuk. Bu konu hiç gündeme gelmedi. Bildiğim kadarıyla masada da gündeme gelmedi ama davranışlarından Kemal Bey’in aday olmaya istekli olduğunu seziyorum. Açıkça söylemiyor ama istediğini belli ediyor. Benim şahsi görüşüm, aday olmak hakkı Kemal Bey’in ama bunun bir yolu, yordamı var. Bunu takip etmesi lazım ve Cumhurbaşkanı seçilirse de iyi bir Cumhurbaşkanı olacağına da inanıyorum ama seçilebilir mi meselesi farklı.

O beni düşündürüyor. Ki, onun da bunu iyi düşünmesi gerekiyor. Risk alınamayacak kadar kritik bir seçim bu seçim. Dedim ya kesin değil. Risk var ve bu riskleri en aza indirmek lazım. En doğru isim kim ise onunla gitmek lazım seçime…”

Yılmaz, Kılıçdaroğlu'ndan sonra İYİ Parti'nin gündeminde de ABD ziyareti olduğunu belirtti: "Biz de gideceğiz… Bir kısmında Genel Başkanımız da olabilir. Çalışmalarımız, planlamalarımız devam ediyor. Elbette ki gidilecek yurt dışına… Gidilmek zorunda! Hangi parti olursa olsun… Muhalefetteki tüm partilerin yurt dışına gidip ne istediklerini, neyi planladıklarını ve nasıl yapacaklarını anlatması siyaseten en doğru tavırdır. Sonuçta Türkiye 'Muz Cumhuriyeti' değil! Ülkenin iktidarını yönetmeye aday iseniz, bunu dünyaya anlatmak, tanıtmak zorundasınız! AK Parti de benzer yöntemi izlememiş miydi? Onlar da 2002’de iktidara gelmeden önce hem Amerika’ya hem Avrupa ülkelerine gidip nasıl bir iktidar hedeflediklerini, kendilerinin kim olduklarını, ne düşündüklerini, nasıl bir Türkiye hayal ettiklerini anlatmadılar mı?"

Yazının tamamı

Politika