İYİ Parti’nin enflasyon araştırma önergesi AKP ve MHP oylarıyla reddedildi

İYİ Parti’nin enflasyon araştırma önergesi AKP ve MHP oylarıyla reddedildi
İYİ Parti’nin temel tüketim ürünlerindeki enflasyon için verdiği araştırma önergesi TBMM Genel Kurulu’nda reddedildi.

İYİ Parti’nin temel tüketim ürünlerindeki enflasyonun nedenlerinin doğru şekilde tespit edilmesi ve çözüme kavuşturularak enflasyonun düşürülmesi amacıyla verdiği araştırma önergesi TBMM Genel Kurulu’nda dün ele alındı.

İYİ Parti grubu adına önergeyi açıklamak üzere söz alan İstanbul Milletvekili Ümit Beyaz, şunları söyledi:

“Daha salgın sürecinde aldığı borçlarını ödeyemeyen esnafımız, şimdi de kiralarından daha yüksek elektrik faturalarıyla karşı karşıya gelmiştir. İşletmeleri yaşatabilmek adına yeniden bir borç sarmalına itilmişlerdir. Elektrik zamları, deyim yerindeyse esnafımızı maalesef çarpmıştır. Yapılan zamlar, esnafımızı iflasa sürüklemektedir.








İşletmelerini ayakta tutmak isteyen esnafımızın bir kısmı ise bu ağır fatura bedellerinin artırdığı maliyetleri verdikleri hizmetlere yansıtmakta, bu da tüketicilere yansımaktadır. Başta elektrik faturaları olmak üzere, doğal gaz ve akaryakıttaki fiyat artışları hem üreticiyi hem de tüketiciyi etkilemektedir. Esnafımızın yaşadığı ağır ekonomik koşullar ve fatura terörü ortadayken hükümet, ısrarla esnafa fiyat indirimi çağrısı yapmakta, ürünlerini zarar etme pahasına satmalarını istemektedir.

Hükümetin sürekli yaptığı fiyat indirimi çağrılarına rağmen elektrik enerjisinin temel girdi olduğu bütün alanlarda fiyat artışları kaçınılmazdır ve bu şartlar enflasyonu daha da yükseltecektir… İnsanlar size sesini duyurmak için elektrik faturalarını camlarına asıyor, görmüyorsunuz; mikrofona konuşuyorlar, duymuyorsunuz; sokaklara çıkmak istiyorlar, müsaade etmiyorsunuz… İnanıyorum ki yaşanan bu sıkıntının sizler de farkındasınız. Vatandaşımızı bu fatura terörüne kurban etmeyelim. Bu zamları geri çekelim, bu eziyete bir son verelim.”

EKSİK: "BUGÜN ÜLKEDE YÜKSEK BİR ENFLASYON YOK, BİR HİPERENFLASYON VAR”

HDP grubu adına söz alan Iğdır Milletvekili Habip Eksik de şöyle konuştu:

“Bugün ülkede normal yükselen, ılımlı bir enflasyon yok ya da yüksek bir enflasyon yok, bir hiperenflasyon var ve maalesef her gün de halkımızı ciddi anlamda etkilemekte, geçimi daha da zorlaştırmaktadır… En önemlisi de elektrikte, doğal gazda, motorinde ve gübrede var… Bunların temel sebebi iktidarın yönetememesidir, iktidarın gerçekten bu enflasyonla mücadele edebilecek politikalarının olmamasıdır… Artık birçok sebzenin taneyle satıldığını görüyorsunuz. 2005 yılında bir çeyrek altın 29 TL, ama bugün bin 300 TL. Yine baktığınız zaman, bugün günümüz koşullarında salatalığın bir kilosu 34 TL'ye geldi. İşte, AKP iktidarının ülkeyi getirdiği nokta budur ve enflasyonun kendisi de aslında budur.”

KARADENİZ: “PAZARDA YOKSUNUZ, ÇARŞIDA YOKSUNUZ, SOKAKTA YOKSUNUZ, BURADA YOKSUNUZ; NEREDESİNİZ”

CHP grubu adına konuşan Sinop Milletvekili Barış Karadeniz de şunları söyledi:

“Türkiye'de, evet bir KDV indirimi söz konusu; yüzde 1. Ama yüzde 100 zam yapıp da yüzde 7 indirirseniz neye fayda eder, onu bu vatandaş bilmek ister yani. Onun için diyorum ki sorunu önce kaynağında çözmek lazım. Bu kaynak düzeltme işinin de artık… Burada görüyorum, her zaman olduğu gibi gene AK Parti milletvekilleri yok, onu kürsüye her çıktığımda söylüyorum. Buradan Cumhurbaşkanı’na da sizi şikâyet ediyorum. Yani pazarda yoksunuz, çarşıda yoksunuz, manavda yoksunuz, sokakta yoksunuz, burada yoksunuz; neredesiniz? Onu da merak ediyoruz. Türkiye kan ağlıyor... Biraz çarşıya çıkın, pazara çıkın; esnaf sizi bekliyor, balıkçı sizi bekliyor, manav sizi bekliyor, çiftçi... Hepsi bekliyor. Bir gidin görün, bakın ne diyecekler size.”

KIRKPINAR: “TÜM DÜNYADA ENFLASYON ORANLARININ TARİHİ REKORLAR KIRDIĞINA ŞAHİT OLUYORUZ"

AKP grubu adına söz talep eden İzmir Milletvekili Yaşar Kırkpınar ise şu savunmayı yaptı:

“İki yıldan beri dünya pandemiyle mücadele ediyor, tüm devletler bu pandeminin yapmış olduğu tahribatla âdeta boğuşuyor. Ekonomilerin durduğu, çarkların paslandığı, hastalıkların her tarafı etki altına aldığı bu süreci görmezlikten gelip hiçbir şey olmamış gibi davranmanın en hafif tabiriyle samimiyetsizlik olduğuna inanıyorum. Pandemi ve iklim krizinin meydana getirdiği ekonomik buhran neticesinde enerji fiyatlarının uluslararası piyasalarda 10 katına kadar yükseldiğini hep birlikte müşahede ediyoruz. Emtia fiyatlarının fahiş oranlarda, yine gıda fiyatlarının anormal oranda yükseldiğini de hep birlikte görüyoruz. Euro bölgesinde ve tüm dünyada enflasyon oranlarının da yine tarihi rekorlar kırdığına hep birlikte şahit oluyoruz… Demek ki bu enflasyon dünyada bir gerçek... Fahiş fiyatlarla mücadele etmeye, yalan, çarpıtma ve algı operasyonlarını boşa çıkarmaya devam edeceğiz. Sayıları kaç olursa olsun, 28 Şubat meraklıları inşallah bir kere daha avuçlarını yalayacaktır. Bizler, birileri gibi dışarıdan talimat almıyoruz, gücümüzü bu aziz milletten alıyoruz. Günü ve zamanı geldiğinde, yirmi yıldan beri olduğu gibi yine hesabımızı aziz millete vereceğiz.”

İYİ Parti’nin önergesi AKP ve MHP oylarıyla reddedildi.

(ANKA)

Gündem