İzlanda diplomatik ilişkileri kesince Rusya eski defterleri açtı

İzlanda diplomatik ilişkileri kesince Rusya eski defterleri açtı
Rusya, İzlanda'nın diplomatik ilişkileri kesme kararına tepki gösterirken, geçmişte bu ülke için yapılanları sıraladı.

Rusya'nın Şubat 2022'de batı komşusu Ukrayna'yı işgal harekatının başlamasının ardından pek çok Batılı ülke yaptırım kararı almıştı. Batılı ülkeler ile Rusya'nın ilişkilerinde gerginlik halen sürüyor.

İzlanda Dışişleri Bakanlığı, dün 1 Ağustos'tan itibaren İzlanda'nın Moskova Büyükelçiliği'nin faaliyetlerini askıya alma kararı aldığını duyurmuştu.

Rusya'nın Reykjavik Büyükelçiliği'nin faaliyetlerini sınırlaması ve diplomatik temsil düzeyinin düşürülmesi de talep edilmişti.

İzlanda Dışişleri Bakanı Thordis Kolbrun Reykfjörd Gylfadottir, “Mevcut durum, İzlanda'nın küçük dış işleri hizmetlerinin Rusya'da bir büyükelçilik işletmesini mümkün kılmıyor” dedi.

İzlanda’nın yabancı ülkelerinin başkentlerinde 18 büyükelçilik işlettiği belirtilerek Moskova Büyükelçiliği’nin 1944’te açıldığı kaydedildi.

'Sizi tanıyan ilk devletlerdendik'

Rusya Dışişleri Bakanlığı ise bugün İzlanda’nın aldığı karara cevap verdi.

Açıklamada şöyle dendi: “Durumun bu şekilde gelişmesiyle ilgili tüm sorumluluk tamamen İzlanda tarafına aittir. Gelecekte İzlanda ile bağlarımızı kurarken bu dost olmayan kararı dikkate alacağız. Reykjavik'in tüm Rus karşıtı eylemlerini, kaçınılmaz olarak karşılık gelen bir tepki izleyecektir.”

Açıklamada Rusya’nın İzlanda’nın bağımsızlığını ilk tanıyan devletlerden biri olduğunun, önemli katkılarda bulunduğunun ve İzlanda halkının zor zamanlarında İzlanda'nın çıkarlarını korumak için çok şey yaptığının altı çizildi. (DHA)

Dünya