İzmir ve Diyarbakır Barosu, Peker, Soylu ve Ağar hakkında suç duyurusunda bulundu

İzmir ve Diyarbakır Barosu, Peker, Soylu ve Ağar hakkında suç duyurusunda bulundu
İzmir ve Diyarbakır Barosu, Sedat Peker, Süleyman Soylu, Mehmet Ağar, Tolga Ağar ve Erkam Yıldırım hakkında suç duyurusunda bulundu. İzmir Barosu, videolarda iddia edilen uyuşturucu ticareti, cinayet, tecavüz, yağma ve diğer benzeri iddiaların soruşturulması isterken, Diyarbakır Barosu da uluslararası bir suç olan insanlığa karşı suçlarda zaman aşımının işlemeyeceğini belirtti.

İzmir ve Diyarbakır Baroları suç örgütü lideri Sedat Peker’in videosunda adı geçenler hakkında suç duyurusunda bulundu. İzmir Barosu Başkanlığı’nın açıklamasında, Peker’in konuşmalarının devlet ve mafya ilişkileri açısından çok önemli itiraflar barındırdığı, bu itiraf ve açıklamaların ciddiyetle ele alınarak bağımsız yargı tarafından değerlendirilmesinin hukuk devleti olma iddiasının gereği olduğu vurgulandı. Peker’in açıklamalarının yaklaşık bir aydır milyonlarca kez izlenmesine ve tarafların defaatle açıklamalar yapmasına rağmen henüz açılmış bir soruşturma bulunmadığına dikkat çekildi.

5 KİŞİ HAKKINDA SUÇ DUYURUSU 

İzmir Barosu, organize suç örgütü lideri Sedat Peker'in 7 ayrı videoda belirttiği hususlarla ilgili olarak, Sedat Peker, Süleyman Soylu, Mehmet Ağar, Tolga Ağar, Erkan Yıldırım ve videolar incelenip gerekli araştırmalar yapıldığında savcılıkça tespit edilecek diğer kişiler hakkında suç duyurusunda bulundu.  Baronun başvurusunda, videolarda iddia edilen uyuşturucu ticareti, cinayet, tecavüz, yağma ve diğer benzeri iddiaların soruşturulması istendi.

Baro tarafından yapılan açıklamada şunlar kaydedildi: 

"2 Mayıs - 23 Mayıs 2021 tarihleri arasında, Sedat Peker isimli şahıs tarafından kendi Youtube kanalından ülkeyi sarsacak nitelikte açıklamalar yapılmış ve paylaşımlar ülke gündeminin ilk sırasına yerleşmiştir. Bahse konu kişinin konuşmaları, devlet ve mafya ilişkileri açısından çok önemli itiraflar barındırmakta olup bu itiraf ve açıklamaların ciddiyetle ele alınması ve bağımsız yargı tarafından değerlendirilmesi, hukuk devleti olma iddiasının gereğidir. Ne var ki, üzülerek takip etmekte olduğumuz üzere,  bir aya yakın sürede bahsi geçen açıklamalar milyonlarca kez izlenmesine ve konunun tarafları defaatle açıklamalar yapmasına rağmen; başkanlığımız tarafından bilinen, açılmış bir soruşturma bulunmamaktadır.

İzmir Barosu, Avukatlık Kanunu'nun kendisine verdiği yetki uyarınca, hukukun üstünlüğünü korumak ve savunmakla görevlendirilmiş ve tarihi çeteleşmiş siyaset mekanizmalarıyla mücadele ile geçmiş bir hukuk kurumudur.

2 Mayıs 2021 - 23 Mayıs 2021 tarihleri arasında Sedat Peker isimli şahsın YouTube hesabında yayınlanan 7 ayrı videoda belirttiği hususlarla ilgili olarak; Sedat Peker, Süleyman Soylu, Mehmet Ağar, Tolga Ağar, Erkan Yıldırım ve videolar incelenip gerekli araştırmalar yapıldığında savcılıkça tespit edilecek diğer kişiler hakkında, Baro Başkanlığımız tarafından suç duyurusunda bulunulmuştur.

"SORUŞTURMA ÖNCESİ BAKAN SOYLU DERHAL GÖREVDEN ALINMALI"

Soruşturmanın selameti açısından, söz konusu iddiaların odağında bulunan Süleyman Soylu'nun amir sıfatıyla soruşturmayı sürdürecek kişilerin üstü konumunda bulunması sebebiyle derhal İçişleri Bakanlığı görevinden alınması, soruşturmanın hızla başlaması gerekmektedir.

Türkiye Cumhuriyeti, söz konusu süreci etkin ve etkili bir soruşturma yürüterek çözmek zorundadır. Aksi durum; hukukun tamamen ortadan kalktığı, güçlü olanın, illegal işlere bulaşanın sözünün tek geçer akçe kabul edildiği bir ülke gerçeği ile toplumu baş başa bırakacaktır. Bunun kabulü asla mümkün değildir.

İzmir Barosu; ülkesine, yurttaşlarına ve meslektaşlarına karşı sahip olduğu tarihsel sorumluluk nedeniyle, yürütme ve yasamanın temsilcileri ile bunların yakınlarının organize suç örgütü liderleriyle geliştirdikleri hukuk dışı ilişkiler ağının açığa çıkması, iddia edilen uyuşturucu ticareti, cinayet, tecavüz, yağma ve diğer benzeri suçların ivedilikle soruşturulması için söz konusu başvuruyu yapmış bulunmaktadır."

DİYARBAKIR BAROSU'NDAN "ZAMAN AŞIMI" VURGUSU 

Diyarbakır Barosu da Sedat Peker’in açıklamalarıyla ilgili Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’na bir ihbar dilekçesi verdi. Dilekçeyle Peker’in konuşma içerikleri gözetilerek, "1990'lı yıllarda başta Diyarbakır olmak üzere Türkiye'nin çeşitli kentlerinde yaşanan cinayetlere ilişkin şüphelilerin tespiti ile haklarında etkin soruşturma/ların yürütülmesi" talep edildi.

Dilekçede, Peker’in son videosunda geçen ifadelere dikkat çekilerek, "Savaş Buldan, Behçet Cantürk, Hüseyin Baybaşin ve diğer Kürt iş adamlarının öldürülmesinin MGK (Milli Güvenlik Kurulu)'nda alınan karar doğrultusunda olduğunu, Mehmet Ağar tarafından dönemin başbakanı Tansu Çiller ve MGK'ya sunum yapıldığı, 'devletlerin kendi gelecekleri için bu tip eylemlerde bulunabileceği' belirtilerek alınan kararın gereğinin yerine getirildiği, faili meçhul cinayetlerin MGK kararı doğrultusunda Mehmet Ağar ve ilgili şüphelilerce işlendiği ifade edilmiştir" denildi.

Türk Ceza Kanunu’ndaki uluslararası bir suç olan insanlığa karşı suçlarda zaman aşımının işlemeyeceğini belirten açık hükme dikkat çekilerek, "Mehmet Ağar, Korkut Eken ve diğer ilgili şüpheli şahıslar tarafından devlet içerisinde örgütlenen yapı veya oluşum içerisinde siyasal, felsefi, ırki veya dini saiklerle toplumun bir kesimine karşı bir plan doğrultusunda sistemli olarak işlenmesinin insanlığa karşı suç oluşturduğu" belirtildi. Bu bağlamda  Peker’in beyanları gözetilerek soruşturma başlatılması ve "derdest faili meçhul soruşturma dosyalarında, konuşma içerikleri ve Mehmet Ağar, Korkut Eken başta olmak üzere ilgili şahısların şüpheli sıfatıyla beyanlarının alınması" talep edildi.

Gündem