"İşyeri hekimlerinin yüzde 71'i geçinemiyor"

"İşyeri hekimlerinin yüzde 71'i geçinemiyor"
İzmir Tabip Odası'nın kent genelindeki işyeri hekimlerine yönelik yaptığı anketten çarpıcı sonuçlar ortaya çıktı. İşyeri hekimlerinin yüzde 71'i geçinemediğini söylerken yüzde 89'u ise 2022 yılında yüzde 50'nin altında zam aldığını belirtti. İzmir Tabip Odası Başkanı Lütfi Çamlı, "İşyeri hekimlerinin atama, çalışma saatleri ve ücretlendirmeleri piyasanın insafına terk edilmiş. İşyeri hekimleri enflasyona yenik düşmüş" dedi.

İzmir Tabip Odası İşçi Sağlığı ve İşyeri Hekimliği Komisyonu, kentte görev yapan 280 işyeri hekimiyle 4 soruluk bir anket yaptı. Şubat ayında yapılan ankette işyeri hekimlerine, aldıkları ücret zammı ve ekonomik durumları soruldu.

Ankete katılan işyeri hekimlerinin yüzde 71'i aldıkları paranın geçinmek için yeterli olmadığını söylerken yüzde 91'inin de Türk Tabipleri Birliği'nin (TTB) hekimlik için belirlediği asgari ücretin altında ücret aldığı ortaya çıktı. Hekimlerin yüzde 89'unun da TÜİK'in 48,6 olarak açıkladığı enflasyon oranına rağmen yüzde 50'nin altında zam alması da dikkat çekti.







"ENFLASYONA YENİK DÜŞTÜLER"

ANKA Haber Ajansı'na konuşan İzmir Tabip Odası Başkanı Lütfi Çamlı, işyeri hekimlerinin işini kaybetme korkusu yaşadığını ve baskı altında çalıştığını belirterek şunları söyledi:

"İşçi sağlığı hizmetlerinin taşeronlaştığı, işyeri hekimlerinin atama, çalışma saatleri ve ücretlendirmelerinin piyasanın insafına terk edildiğini görmekteyiz. 2022 yılı için resmi enflasyon yüzde 48,6 olarak açıklandı. İşyeri hekimleri arasında yaptığımız anket sonucuna göre; yüzde 14'ü 2022 yılında ücretlerine herhangi bir zam yapılmadığını, yüzde 89'u ise yüzde 50'nin altında bir zam yapıldığını ifade etti. İşçi sağlığı alanında çalışan işyeri hekimlerinin ücretlerinin enflasyona yenik düştüğünü söyleyebiliriz."

"EN KISA ZAMANDA İYİLEŞTİRME YAPILMALI"

İş yeri hekimlerinin yüzde 84'ünün Türk Tabipler Birliği'nin belirlediği asgari ücreti alamadığını vurgulayan Çamlı, şöyle devam etti:

"Yüzde 65'i TTB'nin belirlediği ücretin yarısının altında ücret alıyor. Ankete katılan işyeri hekimlerinin yüzde 71'i geçinemediklerini ifade etmiş. Tüm emekçilerde olduğu gibi işyeri hekimleri de giderek derinleşen ekonomik krizde yoksullaşmışlardır. Bütün bu sonuçlar, işyeri hekimlerinin atama, çalışma saatleri ve ücretlendirilmeleri konusunda Türk Tabipleri Birliği'nin tekrar yetkilendirilmesinin önemini ortaya koymuştur. İşyeri hekimlerinin ücretleri, Türk Tabipleri Birliği'nin belirlediği asgari ücret baz alınarak en kısa zamanda iyileştirilmelidir."

(ABDULLAH ÇELEBİ/ANKA)

Gündem