Vali, Göztepe - Altay maçındaki şiddet için 'cezanın en ağırı'nı istedi

Vali, Göztepe - Altay maçındaki şiddet için 'cezanın en ağırı'nı istedi
İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, Göztepe - Altay maçında çıkan olaylarda yer alan kişilere en ağır cezanın verilmesi konusunda işlemlerin sürdüğünü söyledi.

Spor Toto 1'inci Lig'de pazar günü oynanan Göztepe-Altay maçının 19. dakikasında Altay tribünlerinden Göztepelilerin bulunduğu bölgeye işaret fişeği atılmıştı.

Fişek nedeniyle yaralanan Göztepe taraftarı Mehmet Çakır'a müdahale etmek için ambulansların geldiği sırada bir kişi sahaya girerek köşe direği ile Altay kalecisi Ozan Evrim Özenç'in kafasına vurmuştu. Yaşananlar nedeniyle maç tatil edilmişti.

Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Mehmet Büyükekşi İzmir'de temaslarda bulundu. Maçta Altay tribünlerinden atılan fişek nedeniyle yaralanan Göztepe taraftarı Mehmet Çakır'ı sabah saatlerinde Dokuz Eylül Hastanesi'nde ziyaret eden Büyükekşi daha sonra İzmir Valiliği'ne geldi.

Valilikte yapılan basın açıklamasına Büyükekşi'nin yanı sıra İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, Altay Başkanı Ayhan Dündar, eski Göztepe Başkanı Mehmet Sepil, Futbol Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Nüket Küçükel Ezberci ve Göztepeli oyuncular Yasin Öztekin, Atınç Nukan ile İsmail Köybaşı katıldı.

'En ağır ceza...'

İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, olaylı müsabaka sonrası yürütülen çalışmalarla ilgili bilgi vererek şunları söyledi:

"İzmir'in iki güzide takımının arasındaki derbide İzmir'e yakışmayan, Göztepe ve Altay'a ve taraftarlarının tamamına mal edemeyeceğimiz üzücü hadiseler yaşandı. Hadiseyle ilgili 24'e yakın şahıs gözaltına alındı. Birisi dün savcılıkça tutuklanmaya sevk edildi. Altay'ın kalecisine şiddet uygulayan şahıs tutuklandı. Diğer hadiseyi gerçekleştirenlerle ilgili soruşturma süreci devam ediyor. Hadise bütün boyutlarıyla, bu işin arkasında organize iş olup olmadığı da dahil olmak üzere sorgulanıyor. Hak ettikleri cezayı almaları için, cezanın en ağırını almaları için gereken işlemler yürütülüyor. Sevindirici olan şiddet olayına maruz kalan kalecimiz ve taraftarımızın sağlık durumunun iyi olması."

'Kara leke'

Futbol Federasyonu Başkanı Mehmet Büyükekşi de maçta yaşanan olaylardan duyduğu üzüntüyü dile getirerek şöyle konuştu:

"Futbol kardeşliktir. Futbol, tüm farklılıkların ortadan kaldırılarak insanları bir araya getiren bir spor dalı. Yüksek adrenalin futbolun olmazsa olmazı. Ancak önemli olan futbolcuların, yöneticilerin, teknik direktörlerin ortaya koyduğu dostluk. Futbol ailesi olarak her zaman dostluktan, arkadaşlıktan yanayız. Türk futbolunda hafızalara kazınan tüm isimler centilmenlikleriyle öne çıkıyor. Son yaşadığımız olaylar futbol tarihimize maalesef kara bir leke bırakıyor. Futbol tarihimizde bu tür olayların kesinlikle olmaması gerektiğini düşünüyoruz. Bu tür olaylara sebep olanlara artık 'Dur' dememiz gerekiyor. Bu olayların hiç kimseye bir faydası yok. Altay kalecisi Ozan Evrim Özenç'in sağlığına kavuşması en büyük tesellimiz. Diğer yaralımız Mehmet Çakır maalesef halen hastanede. Sabah kendisini ziyaret ettik. Beklediğimden iyi buldum, morali yerinde. Şakalaştık. Haziran ayında Avrupa Şampiyon Kulüpler Finali oynanacak. Kendisini o maça da davet ettim. Tek dileğimiz, bir an önce taburcu olması.

'Taşın altına gövdemizi koymalıyız'

Amacımız iki kulüp camiasının taraftarlarını sakinleştirmek. Özellikle iki kulüp başkanımızın verdiği mesajlara teşekkür ediyorum. Kulüplerimizin bu şekilde davranması bizi memnun ediyor. Atatürk'ün dediği gibi 'Spor yalnız beden kabiliyetinin üstünlüğü sayılmaz. İdrak ve ahlak da yardım eder.' İşte bu yüzden ana hedeflerimizden biri futbolda Fair-Play anlayışını yerleştirmek. O yüzden bir Fair-Play Kurulu oluşturduk. Her ay en iyi futbolcuya değil, en centilmene ödül veriyoruz. Son olay bizi çok üzdü. Bunu futbolumuza yapılmış bir saldırı olarak görüyoruz. Bu saldırıda parmağı olanların futbolumuzun birliğine, düzenine çok büyük darbe vurmasına izin vermek istemiyoruz. Burada futbolun tüm paydaşlarının birlik ve beraberlik içinde hareket etmesi önemli. Türk futbolunun marka değerini yükseltebilirsek hedefimizde başarılı oluruz. Hepimizin taşın altına elimizi değil, gövdemizi koymalıyız."

Olayların önlenmesi için neler yapılabileceği ile ilgili konuşan Büyükekşi şöyle devam etti: "Ortaya çıkan olayları en ince ayrıntısına kadar öğrenmek için buraya geldik. Sayın valimizden, emniyet müdürümüzden gerekli bilgileri aldık. Kulüp başkanlarımızdan bilgileri aldık. Federasyon olarak bilgi ve raporları değerlendirdikten sonra disiplin ve yönetim kurulumuz gerekli kararları alacaktır. Stadyumlarda benzer olayların yaşanmaması için ilgili kurumlarımızla toplantı yaptık. Tüm stadyumlarda, talimatlarda değişiklik yapılması gerekiyorsa inceleyeceğiz. Çok hızlı çalışıp sonuçları paylaşacağız. Bir futbol maçı savaş değildir, spordur. İnşallah bu son olur. Bir daha bu tür nahoş olaylarla karşılaşmayız. Hedefimiz şu. Ne olursa olsun yapacağımız işin adaletli olmasını sağlamak. Olayın iç yüzünü araştırıp, saha içinde ve dışında olan olaylar farklı. Maçın yarıda kalması Futbol Federasyonu Yönetim Kurulu'nun işi. Diğer saha olayları Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu'nun işi. O da bağımsız bir yargı. Bizim karar vereceğimiz yarıda kalan maçın ne olacağı ile ilgili. Araştırmalara göre en doğru kararı vereceğiz. Kararların Türk futbol kamuoyu ve takımlarımız için en adaletli olması çabayı göstereceğiz."

Eski Göztepe Başkanı Mehmet Sepil, "Türk spor kamuoyu şunu taktir etsin. Böyle üzücü bir olaydan sonra statta tahliyenin yapılması. Dışarıda olay olmaması önemliydi, bu sağlandı. Teşekkür ediyoruz. Bu olayı yapanların en ağır cezayı alması gerektiğini destekliyoruz. Kimin, hangi tarafın yaptığı önemli değil. Hangi takım taraftarı olduğu önemli değil. En ağır cezaları alması gerektiğini doğru buluyoruz. Kulüp olarak takipçisi olacağız. Her türlü hukuksal hakkımızı kullanacağız. İzmir bunu hak etmiyor. Bu tür olaylara sebep olanları futbolumuzdan temizlemek zorundayız" diye konuştu.

'Hayatına kast etti'

Altay Başkanı Ayhan Dündar ise şunları kaydetti: "Yaşanan olay benim nazarımda hayata kasıtla ilgili davranıştır. Bunu yapanlar kimse en ağır şekilde cezalandırılması için kulüp olarak takipçisi olacağız. Bunun milat olacağını düşünerek, tribünlerin daha temiz, insanların daha fazla tribünlere gelmesi için mücadele edeceğiz. Kendini bilmez birkaç insanın yaptığı taraftara ve camialara mal edilemez. Bunların sona ermesi için ne gerekiyorsa yan yana durarak üstesinden geleceğiz." (DHA)

Spor