James Webb patlamak üzere olan bir yıldızı görüntüledi: Saçtığı tozlar gezegen olacak

James Webb patlamak üzere olan bir yıldızı görüntüledi: Saçtığı tozlar gezegen olacak
NASA’nın James Webb Uzay Teleskobu bir yıldızın görüntüsünü yakaladı. 15 bin ışık yılı uzaklıktaki ölmekte olan dev yıldızın uzayda bıraktığı gaz ve toz görüntülendi. Astrofizikçi Amber Straughn tozlar hakkında "Bu toz kozmosa yayılır ve sonunda gezegenler yaratır. Biz de buraya böyle geldik" dedi.

NASA, James Webb Uzay Teleskobu'nun (JWST) çektiği, patlamak üzere olan dev bir yıldızın çarpıcı görüntüsünü paylaştı. Yayınlanan görüntü yaklaşık 15 bin ışık yılı uzaklıktaki WR 124 adlı bir Wolf-Rayet yıldızını gösteriyor. Bu da bu yıldızdan gelen ışığın JWST'nin Yakın Kızılötesi Kamerasındaki dedektörlere denk gelene kadar yaklaşık 15 bin yıldır uzayda seyahat ettiği anlamına geliyor.

Gazete Oksijen’de yer alan habere göre, Wolf-Rayet yıldızları Samanyolu'nda sadece 500 kez bulunmuş en büyük yıldızlar arasındadır. Sadece birkaç milyon yıl var oldukları ve yaşamlarının sonunda bir süpernova patlamasıyla şiddetli bir şekilde patladıkları düşünülüyor. Görüntü, JWST'nin kızılötesi ışığa duyarlılığı nedeniyle yakalayabildiği yıldızın etrafındaki kozmik gaz ve toz halesini gösteriyor. Bu hale, Dünya'daki yaşam da dahil olmak üzere modern evrenin ağır element yapı taşlarını içeriyor.

“Yıldızın saçtığı toz gezegenleri yaratır, biz de buraya böyle geldik"

NASA'nın Greenbelt'teki Goddard Uzay Uçuş Merkezi'nde James Webb Uzay Teleskobu Bilim İletişimi Proje Bilimci Yardımcısı olarak görev yapan astrofizikçi Dr. Amber Straughn, "Bu güzel yeni görüntüde tam merkezde gördüğümüz şey bir yıldız. Bir yıldız ömrünün sonunda dış katmanlarını evrenin geri kalanına döker. Bu toz kozmosa yayılır ve sonunda gezegenler yaratır. Biz de buraya böyle geldik" dedi.

"Güneş'in 30 katı kütleye sahip"

Görüntülenen bu yıldız Güneş'in yaklaşık 30 katı kütleye sahip, bu nedenle hızlı yaşayıp genç ölüyor. NASA, Avrupa Uzay Ajansı ve Kanada Uzay Ajansı ortaklığıyla kurulan JWST, spektrumun kızılötesi kısmını gören 10 milyar dolarlık bir uzay teleskobu. Bu da görünür ışığın nüfuz edemediği toz ve gazın içini görebileceği anlamına geliyor. (Kısa Dalga)

Yaşam