'James Webb Teleskobu çekti' diye sucuk görseli paylaşan bilim insanı özür diledi

'James Webb Teleskobu çekti' diye sucuk görseli paylaşan bilim insanı özür diledi
Fransa Atom Enerjisi Komisyonu Müdürü Etienne Klein, James Webb Teleskobu tarafından çekildiği iddiasıyla bir sucuk fotoğrafı paylaştı. Tepkiler üzerine, "otorite sahibi pozisyonlarda bulunan kişilerin sorgulanabilir olduğunu hatırlatmak istediğini" belirterek özür diledi.

Fransa Atom Enerjisi Komisyonu Başkanı Etienne Klein, James Webb Teleskobu'nun çektiği iddiasıyla bir sucuk görseli paylaşınca tartışma yarattı. Klein, bilim dünyasının yalan haberler ve yanlış görsellerle mücadele ettiği bir dönemde yaptığı bu paylaşıma gelen tepkiler üzerine, "şaka yaptığını" söyleyerek özür diledi.

PAYLAŞIMDA NE DEDİ?

Üst düzey Fransız bilim insanı, söz konusu paylaşımında, İspanya'ya özgü, sucukla sosis arasında bir kıvamda olan 'chorizo' görseli kullandı. Mesajında ise "Güneş'e en yakın yıldız olan Proxima Centauri'nin fotoğrafı, bizden 4,2 ışıkyılı uzaklıkta bulunuyor. James Webb Teleskobu tarafından çekildi. Bu ayrıntı düzeyi... Her geçen gün yeni bir dünya ortaya çıkıyor" dedi.

Ancak pazartesi günü 90 binden fazla takipçisine giden bu mesaj tepki çekti. Birçok Twitter kullanıcısı şakayı, özellikle de bilimin her zamankinden çok sorgulandığı bir dönemde "uygunsuz" bularak eleştirdi.

'BİLİM ŞAKASI'

Klein ise sonradan yaptığı açıklamada, sosyal medya kullanıcılarına "şüphecilik" aşılamak istediğini belirterek özür diledi. Chorizo sosisini paylaşmasını bir "bilim şakası" olarak niteleyen Fransız bilim insanı, insanlara "otorite sahibi pozisyonlarda bulunan kişilerin argümanlarının sorgulanabilir olduğunu hatırlatmak istediğini" söyledi.

Klein, "Hiçbir orijinalliği bulunmayan şakam karşısında şoke olmuş olabilecek herkesten özür dilerim" dedi. Fransız bilim insanı, sonrasında da ünlü Cartwheel Galaksisi'nin bir fotoğrafını paylaşarak bu görselin doğru olduğunu belirtti. (Kısa Dalga)

Dünya