James Webb teleskobundan tarihi keşif: Güneş Sistemi dışındaki bir gezegenin atmosferinde karbondioksit bulundu

James Webb teleskobundan tarihi keşif: Güneş Sistemi dışındaki bir gezegenin atmosferinde karbondioksit bulundu
James Webb teleskobu, 700 ışık yılı uzaktaki bir yıldızın yörüngesinde bulunan bir sıcak gaz devi gezegenin atmosferinde karbondioksit keşfetti. Bilim insanları, bu keşfin Dünya benzeri gezegenlerde yaşam izi arayışının kapısını araladığını söyledi.

NASA'nın sadece birkaç aydır görev yapan James Webb teleskobu, uzay keşiflerine bir yenisini ekledi. Teleskop, tarihte ilk kez güneş sisteminin dışındaki bir gezegenin atmosferinde karbondioksit izi buldu.

Bilim insanları, güneş sisteminin dışındaki bu gezegende karbondioksit bulunmasının bilinen anlamda yaşama dair bir işaret olmadığını vurgulasa da, teleskop sayesinde başka objeler üzerinde yaşam olup olmadığına dair incelemeler yapılabileceğine dikkat çekti.

İnceleme, 700 ışık yılı uzaktaki bir yıldızın yörüngesinde bulunan bir sıcak gaz devi gezegen üzerinde yapıldı. WASP-39 ismi verilen gezegenden Webb Teleskobu sayesinde elde edilen veriler, Nature isimli saygın bilim dergisinde yayımlanacak.

Webb Projesi'nde çalışan yüzlerce bilim insanından biri olan Profesör Natalie Batalha, "İlk düşündüğüm şey, kayalık gezegenlerin atmosferlerini inceleme konusunda gerçekten bir şansımızın olduğuydu" dedi.

Fransız Atom Enerjisi Komisyonu'ndan astrofizikçi Pierre-Olivier Lagage ise bu sayede gelecekte süper-Dünyalar (Dünya'dan büyük ama Neptün'den küçük gezegenler) ve hatta Dünya büyüklüğünde gezegenler üzerinde inceleme yapılabileceğini söyledi.

NASA'dan yapılan açıklamada, atmosferinde karbondioksit izi bulunması sayesinde WASP-39'un nasıl oluştuğunun daha iyi anlaşılabileceği belirtildi. Kendi yıldızının etrafında her dört Dünya gününde bir kez dönen bu gezegenin kütlesi Jüpiter'inkinin dörtte biri ama çapı 1.3 kat daha büyük. (Kısa Dalga)

Dünya