Japonya'nın eski başbakanı Şinzo Abe'yi öldüren katil hakkında neler biliniyor?

Japonya'nın eski başbakanı Şinzo Abe'yi öldüren katil hakkında neler biliniyor?
Japonya'nın eski başbakanı Şinzo Abe'yi suikastla öldüren katil hakkında yeni ayrıntılar ortaya çıktı. Japon basınına göre, 41 yaşındaki Tetsuya Yamagami 'eski başbakanın bir örgüt üyesi olduğuna' inanıyordu.

Japonya'nın eski başbakanı Şinzo Abe'yi Nara kentindeki seçim kampanyası konuşması sırasında vurarak öldüren saldırgan hakkındaki ayrıntılar netleşiyor. Saldırının hemen sonrasında gözaltına alınan saldırganın, 41 yaşındaki Tetsuya Yamagami olduğu belirtildi.

Japon devlet televizyonu NHK, Yamagami'nin polise verdiği ifadede cinayeti itiraf ederek, "Abe'ye çok öfkeli olduğunu ve eski başbakanı öldürme niyetiyle hedef aldığını" söyledi.

'ABE'NİN ÖRGÜT ÜYESİ OLDUĞUNA İNANIYOR'

Polis açıklamasına göre saldırgan, "Abe'nin parçası olduğuna inandığı belirli bir örgütten" ve "bu duruma kin duyduğundan" söz etti.

EVİNDE SİLAHLAR BULUNDU

Japonya'da bireysel silahlanma karşıtı yasaların çok katı olduğu bilinirken, Yamagami'nin de saldırıda ev yapımı bir silah kullandığı belirtiliyor. Polis, katilin Nara kentindeki evine yaptığı baskında da daha fazla silah ve potansiyel bir patlayıcı düzenek buldu.

japonya2.jpg

SİYAH BANTLA SARILI EV YAPIMI SİLAH

Yamagami'nin saldırıda kullandığı silahın, siyah bir bant ile sarılı, çift namlulu, ev yapımı bir cihaz olduğu belirtiliyor. Silah, Abe'nin vurulduğu alanda yerde bulundu. NHK'ya konuşan bir görgü tanığı ise saldırı anını "İlk ateşin sesi, oyuncak bir bazukaya benziyordu. [Saldırgan] yere düşmedi ve büyük bir patlama sesi duyuldu. İkinci ateş daha görünürdü; kıvılcımı ve dumanı görebiliyordunuz" dedi.

'ETRAFA PLASTİK PARÇALARI SAÇILDI'

Tanıklar, saldırının Abe'nin konuşmasına başlamasından sadece bir dakika sonra düzenlendiğini, kahverengi pantolon ve gri bir tişört giyen Yamagami'nin eski başbakana arkadan yaklaştığını anlattı. Buna göre, Yamagami söz konusu silahı çantasından çıkararak ateşledi. Tanıklar, silahtan etrafa plastik parçaları saçıldığını söyledi.

Abe'nin saldırı sırasında boynunun ön tarafında beş santimetre arayla iki ayrı yara aldığı açıklandı. Japonya'nın eski başbakanı, bilinci kapalı şekilde helikopterle kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirdi.

Japonya Savunma Bakanlığı yetkililerinden yapılan açıklamaya göre, Yamagami 2005 öncesinde üç yıl donanmada görev yapmıştı. Saldırı sırasında işsiz olup olmadığı ise henüz açıklanmadı. (Kısa Dalga)

* Fotoğraflar Kyodo haber ajansından alınmıştır.

Dünya