Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş: Yeraltındaki deprem çevre fayları tetikleyecek!

Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş: Yeraltındaki deprem çevre fayları tetikleyecek!
Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) emekli öğretim üyesi, Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş 6 Şubat'ta meydana gelen yıkıcı depremlerden sonra fay hatlarına ilişkin dikkat çeken bir yorumda bulundu.

Türkiye'yi yasa boğan 7,7 ve 7,6'lık Kahramanmaraş merkezli, Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Kilis, Hatay, Malatya, Osmaniye ve Şanlıurfa'da büyük yıkımlara neden olan depremlerden sonra tüm yurttaşlar yaşadıkları kentlerin durumunu öğrenmek için bilim insanlarından gelecek açıklamaları bekliyor.

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) emekli öğretim üyesi, Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş'dan dikkat çeken bir yorum geldi.

Bektaş şunları kaydetti:

YERALTINDAKİ DEPREM ÇEVRE FAYLARI TETİKLEYECEK !

7,8- 7,6, 6,4 deprem serisi kırılgan üst kabuğu SANİYELER içinde kırdı. Aynı enerji 20 km derindeki akışkan alt kabuğun 10 YIL sürecek akmasına neden oldu. Bu akmalara üst kırılgan kabuk ancak depremler üreterek ayak uyduracak.

fsi3jezxsaipgz0.jpeg

Bektaş ayrıca Marmara'ya ilişkin "ANA MARMARA FAYI * İzmit ve Ganos Faylarından çok daha farklı ince-zayıf üst kabuğa (üst şek.) ve alt kabuğa (alt şek.) sahipse; * Parçalı fay çoğu yerde deprem enerjisini harcayarak yavaşça kayıyorsa (creep), daha zayıf- ince kabuğunda 7 den küçük depremle kırılması beklenir." yorumunda bulundu.

fsd1mrrx0amarec.jpeg

(Kısa Dalga)

Gündem