John Bolton'dan darbe itirafı: Başka ülkelerdeki planlamalara yardım ettim

John Bolton'dan darbe itirafı: Başka ülkelerdeki planlamalara yardım ettim
Amerikan siyasetinin en şahin isimlerinden biri olarak tanınan eski ulusal güvenlik danışmanı John Bolton, başka ülkelerde darbe planladığını 'laf arasında' itiraf etti.

ABD'de Cumhuriyetçi Parti'nin şahin kanadında yer alan, Irak savaşının mimarlarından biri ve Donald Trump yönetiminin eski ulusal güvenlik danışmanı olan John Bolton, başka ülkelerde "darbe planladığını" sıradan bir şeymişçesine itiraf etti. Bolton bir soruya yanıtında, "Başka ülkelerde düzenlenen darbelerin planlanmasına yardım etmiş birisi olarak..." ifadelerini kullandı.

Bolton'ın itirafı, Trump'ın yenilgi aldığı seçim sonuçlarını kabul etmemesiyle tetiklenen 6 Ocak Kongre baskını hakkında CNN'de yayınlanan programda geldi. Bolton, "başka ülkelerde darbe planlamalarına yardımcı olmuş biri" olarak, 2021'deki Kongre baskınını bir darbe girişimi olarak görmediğini söyledi.

'TRUMP DARBE PLANLAYACAK KADAR PARLAK DEĞİL'

Programda CNN sunucusu Sunucu Jake Tapper Kongre baskınını "dikkatlice planlanmış bir darbe" olarak nitelediğinde Bolton, Trump'ın aklının bu şekilde çalışmadığını ve eski başkanın bir fikirden başka bir fikre kolayca atladığını belirtti.

Tapper bunun üzerine, "Darbe yapmak için son derece parlak olmaya gerek yok" dedi. Bolton da şu yanıtı verdi: "Darbe planlamalarına yardımcı olmuş biri olarak - burada değil, başka ülkelerde- buna katılmıyorum. Bu çok çalışma gerektirir. Onun yaptığı bu değildi. Bir fikirden başka bir fikre atlıyordu. Nihayetinde o, isyancıların Kongre'ye girmesinin önünü açtı ama zaman kazanmak için anayasayı ortadan kaldırmak amacıyla değil."

Bolton, Tapper'ın ne demek istediğini ve 'başarılı' darbelerden söz edip etmediğini sorması üzerine, hangi ülkelerde böyle bir girişimde bulunduğuna açıklık getirmedi. Ancak son olarak kendisinin ulusal güvenlik danışmanı olduğu dönemde Venezuela'da Nicolas Maduro yönetimine karşı darbe girişimi hakkındaki kitabını hatırlattı. (Kısa Dalga)

Dünya