Johnson'ın veda konuşmasında kendisini Cincinnatus'a benzetmesi tartışma yarattı

Johnson'ın veda konuşmasında kendisini Cincinnatus'a benzetmesi tartışma yarattı
Boris Johnson'ın başbakan olarak yaptığı son konuşmasında kendisini Romalı Cincinnatus'a benzetmesi tartışma yarattı.

İngiltere'de iktidardaki Muhafazakar Parti'nin yeni lideri seçilen Dışişleri Bakanı Liz Truss, bugün Boris Johnson'ın istifasını Kraliçe 2. Elizabeth'e sunmasının ardından yeni başbakan olarak atanacak. Truss'ın yeni kabineyi gün içinde açıklaması beklenirken, Johnson'ın başbakan olarak yaptığı son konuşmasında kendisini görevi bıraktıktan sonra yeniden Roma'ya çağrılan ve diktatör olarak anılan Roma İmparatoru Cincinnatus'a benzetmesi dikkat çekti.

İngiliz basını, Johnson'ın bu benzetmesini "Muhafazakâr Parti'nin gelecekte kendisini yeniden göreve çağırmak zorunda kalacağına inandığının göstergesi" olarak yorumladı. Birçok tarihçi ise kendisi de Oxford mezunu bir klasik dönem uzmanı olan Johnson'un, Cincinnatus'un bir diktatör olduğunu anmaması ile dalga geçti.

Johnson, Downing Street'teki Başbakanlık Konutu önünde yaptığı konuşmada sözlerine "Benden bu kadar millet" diyerek başladı. Sonrasında ise kendisini, ilerleyen yaşına rağmen bir işgale son vermesi için yeniden göreve çağrılınca küçük çiftliğini sürmeyi bırakıp Roma'ya dönen Cincinnatus ile karşılaştırdı, "Cincinnatus gibi sabanıma dönüyorum" dedi.

Gazeteci Andrew Neil, bu sözleri şöyle yorumladı: "Bu, sonsuza gittiğini düşünen bir başbakanın konuşması değil. Ve o, kendisini çiftliğine giden Cincinnatus ile karşılaştırırken, Cincinnatus'un çağrı gelince Roma'ya döndüğünü bilecek kadar klasik dönem bilgisine sahip" dedi. Tarihçi Tom Holland ise bu mesajı, "Bir diktatör olarak" yorumuyla paylaştı.

'GERİ ÇAĞRILMAYI UMUYOR'

İskoç hiciv sanatçısı Armando Iannucci ise "Johnson geri çağrılmayı umuyor. Cincinnatus, Roma'yı ikinci kez yönetmesi için sabanından geri çağrılmıştı. Birileri Downing Street'te elinde mikrofon olanlara bunu söylesin" diye yazdı.

'HALKIN DÜŞMANI'

Tarihçi Mary Beard da, Cincinnatus’un Roma'yı bir işgalden kurtarmakla birlikte sıradan halkı düşmanı olarak hatırlandığına dikkat çekti. (Kısa Dalga)

Dünya