KA.DER Ankara’da kadın milletvekili adaylarını tanıttı: ‘İstanbul Sözleşmesi hiçbir maddeden dokunulmadan geri getirilecek’

KA.DER Ankara’da kadın milletvekili adaylarını tanıttı: ‘İstanbul Sözleşmesi hiçbir maddeden dokunulmadan geri getirilecek’
KA.DER, Ankara'daki aday tanıtımında kadın milletvekili adaylarının büyük bir çoğunluğunun seçilemeyecek sıralarda yerleştirilmesi eleştirildi ve mücadelenin devam etmesi gerektiği vurgulandı.

Kadın Adayları Destekleme Derneği (KA.DER) Ankara Şubesi, Ankara’daki kadın milletvekili adaylarını tanıttığı etkinlik ODTÜ Mezunlar Derneği Vişnelik Tesisi’nde düzenlendi.

Burada yapılan konuşmalarda kadın milletvekili adaylarının büyük bir çoğunluğunun seçilemeyecek sıralarda yerleştirilmesi eleştirilirken mücadelenin devam etmesi vurgulandı ve yurttaşların da daha fazla kadın aday ve parlamentoda da kadın milletvekili görmek istediklerine yönelik talepleri olduğu ifade edildi.

Öte yandan katılan tüm adaylar İstanbul Sözleşmesi'ne geri dönüleceğini vurguladı.

Kadın adayları tanıtıldığı forumun açılışını KA.DER Ankara Başkanı Meltem Ersan yaptı. “Demokrasinin eşitlik sağlanmadan düşüncesiyle kadın temsil oranlarını yükseltmek için çalışıyoruz” diyerek sözlerine başlayan Ersan şunları söyledi:

“Her şey eşitlik temelinden geçiyor. Siyasi partiler bir kez daha kadın ve erkek adayların eşitliğini sağlayamadı. Kadın adayları seçilebilir sıralarda görmek isterdik. Adaylarda eşitliği sağlayamayan siyasi partilerin bizlerce yapması gereken şeyler var atanan pozisyonlarda kadın erkek eşitliğini görmek istiyoruz. Yeni bir siyasi dile olan ihtiyacı hepimiz görüyoruz ve bunun değişmesini istiyoruz. Burada kadın adayların önemli etkide bulunacağını düşünüyoruz. Hangi partiyi temsil ederseniz edin buradaki kadın adaylardan büyük talebimiz eşitliğin sağlanması ve kadına karşı şiddeti önlemede birlikte dayanışmayla hareket etmeniz."

'100 yıldan beri eşit temsil için mücadele ediyoruz'

Ardından söz alan Selma Acuner ise şöyle konuştu: “Değişimin kadınlarla geldiğine inanıyorum. Herkes güvenli herkes eşit ve herkes tok olana kadar birlikte çalışalım” dedi. Türk Kadınlar Birliği Başkanı Sema Kendirci ise “Nezihe Muhiddin Kadınlar Halk Fırkası’nı kurduğunda tarih 1923’tü 100 yıl sonrada biz bu mücadeleyi veriyoruz. Biz kadınlar 100 yıldan beri eşit temsil ve eşit katılım için mücadele sürdürüyoruz. Artık bu mücadeleyi partilerimizi ayırt etmeksizin sesimizi yükseltelim, kimsenin iki dudağının arasına kaderimizi teslim etmeden hakkımız olan eşit temsili ve eşit katılımı hayata geçirmek için birlikte mücadele edelim. Bizler de hepinizin arkasındayız. El ele tutuşursak başaramayacağımız hiçbir şey olmadığını biliyorum."

CHP’den Ankara 1. Bölge 10. sıra milletvekili adayı Elif Toğkaya Sevinç, 3. Bölge 4. sıra milletvekili adayı Aylin Yaman, 2. Bölge 4. sıra milletvekili adayı İrem Yaman, 1. Bölge 9. sıra milletvekili adayı Aysun Palalı Göktaş, 1. Bölge 13. sıra milletvekili adayı Prof. Dr. Armağan Erdoğan, 2. Bölge 9. sıra milletvekili adayı Funda Cengiz, 3. Bölge 4. sıra milletvekili adayı Aylin Yaman katıldı.

İYİ Parti’den Ankara 2. Bölge 4. sıra milletvekili adayı Fatma Özkan, 2. Bölge 8. sıra milletvekili adayı Fatma Gülümser Birol, 3. Bölge milletvekili adayı Sevgi Yalan, 3. Bölge 12. sıra milletvekili adayı avukat Mehtap Demirhan Özdemir katıldı.

TİP ‘ten Ankara 2. Bölge 2. sıra milletvekili adayı avukat Yelda Koçak, 3. Bölge 2. sıra milletvekili adayı Misket Elif Çongur, 3. Bölge 5. sıra milletvekili adayı Dilara Mahmure Dolgunyürek, Ankara 3. Bölge 10. sıra milletvekili adayı Avukat Ebru Beşe forumda yer aldı.

Yeşil Sol Parti’den ise Ankara 2. Bölge 2. sıra milletvekili adayı ve EMEP Genel Başkan Yardımcısı Selma Gürkan, 1. Bölge 4. sıra milletvekili adayı Ruken Dilara Zal, 1. Bölge 6. sıra milletvekili adayı Sıla Altun, 1. Bölge 10. sıra milletvekili adayı ve TÖP Kurucu Üyesi Hatice Göz, 2. Bölge 2. sıra milletvekili adayı Gülten Kahraman, 2. Bölge 4. sıra milletvekili adayı Sima Avi katıldı.

‘Kadın olmamızı pazarlık haline getiren bu iktidara rağmen susmamak için adayım’

Açılış konuşmalarının ardından sırayla milletvekili kadın adayları konuştu. CHP Ankara 1. Bölge 10. sıra adayı Elif Topkaya Sevinç şöyle devam etti:

“Bu listedeki kadınları meclise göndermek için çalışmalıyız oy istemeliyiz” diye konuştu. CHP Ankara 2. Bölge 4. sıra milletvekili adayı İrem Yaman ise “Kadınların meclisteki temsiliyetini artırmak, kadınların, gençlerin ve ayrıca sporcuların sesi olmak için aday oldum. Kadını kadın emeğini kıymetsiz gören, kadınları değersizleştiren, kadın olmamızı pazarlık haline getiren bu iktidara rağmen susmamak, susturulmamak için adayım. Kadın cinayetlerini ayıplamakla yetinen bakan, mahkeme salonlarından mağdur edilenleri suçlayanlara rağmen biz buradayız ve biliyorum İstanbul Sözleşmeşi Yaşatır..."

‘Bu ülkede artık 6 yaşındaki bir kız çocuğunun evlilik adı altında istismar edilmesini istemiyorum’

TİP Ankara 2. Bölge 2. sıra milletvekili adayı avukat Yelda Koçak, “Asgari ücretin üstünde aday olan Keçiören’den adayım. AKP’nin iktidara geldiği günden bu güne neredeyse 20 yıldır kadın haklarının gün be gün gasp edildiğine tanık olan ve duruşma salonlarında sokaklarda mücadele yürüten bir kadınım. Kadınların eşitlik ve özgürlük mücadelesi için mücadele diyorum. Ben bugün adayım çünkü bugün karşınızda kadın düşmanı ittifak olarak adlandıracağımız bir ittifaka karşı ben bu ülkede artık 6 yaşındaki bir kız çocuğunun evlilik adı altında istismar edilmesini istemiyorum. Ben 6284 sayılı kanunun meclis koridorlarında pazarlık yapılmaması için adayım” diye konuştu.

‘Güçlü kadınların parlamentoda yer alması gerektiği talebi var’

Yeşil Sol Parti milletvekili adayı Ankara 2. Bölge 2. sıra milletvekili adayı Selma Gürkan, “15 yaşındayken liseli bir gençken işçi sınıfı ve sosyalizmle mücadele etmeye başladım bugün de milletvekili adayıyım. Türkiye’de bir demokratikleşme olacaksa hak ve özgürlüklerin güvence altına alınarak gerçekleşeceğini düşünüyoruz. Elbette kadınların bugün yaşadığı soruların genel olarak toplumsal sorunların çözümüyle birlikte ele alınacağını düşünüyoruz. Özellikle sahada yürüttüğümüz çalışmalarda güçlü kadınların parlamentoda yer alması gerektiği izlenimini talebini görüyoruz” bilgisini verdi.

‘Demokrasi özlemi içerisindeyim’

CHP 1. Bölge 9. sıra milletvekili adayı Aysun Göktaş “Ben demokrasi özlemi içerisindeyim ve tüm kadınların demokrasi içinde yaşamayı hak ettiğini düşünüyorum” dedi. İYİ Parti Ankara 2. Bölge 4. sıra milletvekili adayı Fatma Özkan da “Kadınlar ve gençler üzerinden siyaset yapılması değil kadınların ve gençlerin siyasete katılması gerektiğini düşünüyorum” ifadelerine yer verdi.

‘Bu dönem seçilemeyeceğim ancak...’

Aktif siyasette yeni olduğunu ifade ederek sözlerine başlayan CHP’den Ankara 1. Bölge 13. sıra milletvekili adayı Prof. Dr. Armağan Erdoğan, “İki temel gerekçem var siyasete girmemde. Bir tanesi kadınlar ve bir tanesi de gençler. Türkiye’nin geleceğinde gençlerin çok önemli olduğunu düşünüyorum. Yüksek öğretime erişimde fırsat eşitliği sağlanması gerektiğini düşündüğüm için gençler adına başvurdum, toplumsal cinsiyete duyarlı programların siyasette olması gerektiğini düşündüğüm için de kadınlar için aday oldum. Bu dönem seçilemeyeceğim ancak kadınlar ve gençler için mücadelem her zaman devam edecek” şeklinde konuştu.

‘Siyasette kota savaşı veren tüm kız kardeşlerime başarılar’

İYİ Parti Ankara 2. Bölge 8. sıra milletvekili adayı Fatma Gülümser Birol, “Siyasette kota savaşı veren tüm kız kardeşlerime başarılar diliyorum. Ülkede politika yaparak bir şeyler değiştirilebilir. Kadınların çok daha fazla aday adaylığında mücadele etmesi gerekiyor. Biz bu sıraları zorlayarak bir gün Meclis’in yüzde 50’sini alacağız. Belki bu seçim değil ama elbet diğer seçim olacak. Kadınlar olarak en ön sıralarda olacağız.

‘Cinsiyet eşitsizliğinin ortadan kaldırılması adına kadınların Meclis’te olması çok önemli’

İYİ Parti Ankara 3. Bölge milletvekili adayı Sevgi Yalan, “Kadınların söz hakkına sahip olması, cinsiyet eşitsizliğinin ortadan kaldırılması adına kadınların Meclis’te olması çok önemli. Kadınlar arkalarını dönmeden yolda yürüyebilmeli, genç kızlar özgürce yaşayabilmeli” dedi.

‘Hepimiz aslında cezaevinde yaşıyoruz’

İYİ Parti Ankara 3. Bölge 12. sıra milletvekili adayı avukat Mehtap Demirhan Özdemir “Ülkedeki en büyük sorunun adaletsizlik olduğunu düşünüyorum. Adalet sorunu çözülmeden hiçbir şey düzelmeyecek. Hepimiz aslında bir cezaevinde yaşıyoruz. İlla parmaklık arkasında olmamız gerekmiyor. Sosyal medyada bir paylaşımı beğenirken bile korkuyoruz. Bunu değiştirmeliyiz

‘Mesleğimi kadınların, işçilerin, emekçilerin haklarını savunmada bir enstrüman olarak kullanıyorum’

TİP Ankara 3. Bölge 10. sıra milletvekili adayı Avukat Ebru Beşe, “Mesleğimi kadınların, işçilerin, emekçilerin haklarını savunmada bir enstrüman olarak kullanıyorum. Toplumsal mücadeleyi sokakta hukuken korumaya çalışıyoruz. Öte yandan Türkiye’deki hukuk sistemi her vatandaşın vicdanını yaralayacak durumda. Bu mücadeleyi sadece kadınlar adına değil gençler adına da büyütmeliyiz” şeklinde konuştu.

İYİ Parti’den LGBTİ+ yanıtı: ‘Kimseyi ötekileştirmeyeceğiz’

Aday tanıtımının ardından forumda soru cevap bölümüne geçildi. Forumda ‘LGBTİ+’lar için ne yapacaksınız?’ sorusuna yanıt veren TİP adayı Koçak, “Parti politikamız LGBTİ+’larla birlikte şekilleniyor. Ayrımcılığa uğramamalarını anayasal güvence altına alacağız” dedi. İYİ Parti adayı Yalan ise “İYİ Parti kuruluşunda 84 milyon insanı kucaklamak ve herkese eşit yaklaşmak olduğunu vurgulamıştı. İstanbul Sözleşmesi’nin feshine karşı ilk davayı biz açmıştık. Biz insanı insan olduğu için seviyoruz, kimseyi ötekileştirmeyeceğiz” diyerek yanıtladı.

Saadet Partisi’nin İstanbul Sözleşmesi’nden duyula rahatsızlığa dair konuşan İYİ Parti adayı Özkan ise “İstanbul Sözleşmesi hiçbir maddeden dokunulmadan geri getirilecek” dedi.

Politika