KA.DER'den 5 Aralık açıklaması: "O koltukların yarısı bizim"

KA.DER'den 5 Aralık açıklaması: "O koltukların yarısı bizim"
Kadın Adayları Destekleme Derneği (KA.DER), kadınlara seçme ve seçilme hakkının tanınmasının yıl dönümünde TBMM'de kadın temsilinin yüzde 17,3 olduğunu belirterek, "Hayatlarımızı belirleyen siyasetin kadınsız olması düşünülemez. O koltukların yarısı bizim" açıklamasını yaptı.

Kadın Adayları Destekleme Derneği (KA.DER), kadınlara seçme ve seçilme hakkının tanınmasının yıl dönümünde TBMM'de kadın temsilinin yüzde 17,3 olduğunu belirterek, "Hayatlarımızı belirleyen siyasetin kadınsız olması düşünülemez. O koltukların yarısı bizim" açıklamasını yaptı. 

KA.DER, Türkiye’de kadınların seçme ve seçilme hakkını kazandığı 5 Aralık öncesinde bir yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamada, parlamentoda kadın temsil oranının yüzde 17,3 olduğu, Türkiye’nin bu oran ile dünyada 130. sırada yer aldığı belirtildi. Türkiye’de 20 ilden hiç kadın milletvekili çıkmadığı belirtilerek; “Sorumlu, milletvekilleri ve siyasi partilerdir. Siyaset üstü olan eşitsizlik meselesine; her partiden milletvekillerinin özellikle de kadınların sahip çıkması gerekir. Eksik temsil, kapsayıcı olmayan bir demokrasiye ve bir yönetim sorununa işaret eder” denildi.

"ÇAĞIN ÇOK İLERİSİNDEKİ BU KAZANIMLARA NELER EKLEYEBİLDİK"

5 Aralık 1935'te kadınlara seçme ve seçilme hakkının tanınmasıyla Finlandiya’dan sonra Türkiye'nin kadın temsilinde ikinci sıraya yerleşildiği hatırlatılarak şunlar kaydedildi:

“Çağının çok ilerisindeki bu kazanımların üzerine 87 yılda neler ekleyebildik? Seçme ve seçilme hakkının kazanılmasının hemen ardından gerçekleşen 1935 seçimleri ile Türkiye, mecliste yüzde 4.5'lük kadın temsili ile, dünyada kadın temsili oranında Finlandiya'dan sonra ikinci sıraya yerleşti. Ancak yüzde 4.5 ile başlayan bu temsil hiçbir zaman yüzde 20'yi bile bulamadı. Hatta 1950 yılında 487 vekilden yalnızca 3'ü kadındı ki bu yüzde 0.6 demekti. 1997 yılında KA.DER'in kurulmasından sonra gerçekleştirdiği çalışmaları ve kampanyaları sonrası yapılan ilk seçimde, yüzde 4 oranı yeniden yakalandı. 2007 yılında, kadın hareketinin yeniden güçlenmesinin sonucu olarak ilk kez yüzde 9.1'lik temsile ulaşıldı.

Bugün birçok ülke, eşit temsil hedefine ulaşırken, Finlandiya'da parlamentoda kadın temsili yüzde 46'ya ulaşmışken, Türkiye yalnızca yüzde 17.3'lük temsil oranı ile dünyada 130. sırada. Türkiye’de 20 ilden bugüne kadar tek bir kadın milletvekili çıkmadı."

"HAYATLARIMIZI BELİRLEYEN SİYASETİN KADINSIZ OLMASI DÜŞÜNÜLEMEZ"

Siyasi partilerin eşit temsil için çalışmalarını arttırmaları gerektiğinin belirtildiği açıklamada şu değerlendirmeler yapıldı:

“Bu tabloyu değiştirmek adına, siyasi partilerin öncelikle kendi tüzüklerinde ve uygulamalarında eşitliği sağlamak üzere samimiyet göstermeleri gerekiyor. Kadın temsilinin yalnızca parti tüzüklerinde yer alması yeterli olmayacaktır. Bunun yalnızca iyi niyet beyanı olmadığı, uygulamada da kararlı şekilde sahiplenildiği ortaya konmalı, kadınlar seçilebilecek yerlerden aday gösterilmeli ve listeler bir kadın bir erkek olarak eşitlikçi bir biçimde düzenlenmelidir.

Tüm bu bariyer ve zorluklara rağmen, kadınlar seslerinin ve sözlerinin duyulması için mücadeleden asla vazgeçmiyorlar, bu da hepimizin geleceğe dair umudunu yükseltiyor. Türkiye'de kadın hareketi, bugün hiç olmadığı kadar geniş kesimlere ulaşmayı, hiç olmadığı kadar kapsayıcı olmayı başarıyor. Her alanda var olma ve eşitlik mücadelemiz sürerken, hayatlarımızı belirleyen siyasetin kadınsız olması düşünülemez. O koltukların yarısı bizim!”

 (ANKA)

Gündem