Kadıköy’deki kadın buluşması nedeniyle gözaltına alınan 9 kişiden 2'sine ev hapsi

Kadıköy’deki kadın buluşması nedeniyle gözaltına alınan 9 kişiden 2'sine ev hapsi
Kadıköy’de Büyük Kadın Buluşması" etkinliğinin sonunda gözaltına alınan 9 kişi, savcılık ifadelerinin ardından tutuklanma talebiyle mahkemeye sevk edildi. Mahkeme, 9 kişiden 7'sini adli kontrol şartı ile serbest bırakırken 2 kişiye ev hapsi verdi.


8 Mart Kadın Platformu,  Kadıköy’de 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nden önce çok sayıda kadın örgütü ve sivil toplum kuruluşlarının katılımı ile dün düzenlenen "Büyük Kadın Buluşması" etkinliğinin sonunda gözaltına alınan 9 kişiden 7'si adli kontrol şartı ile serbest bırakılırken; 2 kişiye ev hapsi verildi. 

Kaymakamlık “mukavemet” dedi

Kadıköy Kaymakamlığı gözaltılarla ilgili şu açıklamayı yapmıştı:

"06.03.2021 günü, 8 Mart Kadın Platformu ve çeşitli kadın örgütleri organizesinde Kadıköy Rıhtım Meydanı'nda “8 Mart Dünya Kadınlar Günü” ile ilgili olarak saat: 16.00’da basın açıklaması gerçekleştirilmiştir. Basın açıklaması yapan grubun güvenliğini sağlamak amacıyla meydanın etrafında oluşturulan kontrol noktasından geçmek isteyen 20 kişilik LGBTİ grubu, güvenlik güçlerinin görev yapmasını engelleyerek mukavemet göstermişlerdir. Dağılımlar esnasında aynı grubun yeniden mukavemet göstermesi üzerine, güvenlik güçlerine görevini yaptırmamak için direnen 9 kişi yakalanarak gözaltına alınmış olup, adli işlemlere devam edilmektedir."

“İşkenceyle gözaltına alındılar”

Ancak 8 Mart Kadın Platformu, Twitter hesabından yaptığı paylaşımla Kaymakamlığın bu açıklamasının doğru olmadığını belirterek “Kadıköy Kaymakamlığının paylaşmış olduğu açıklama tamamen yalan dolandır! Arkadaşlarımız mukavemet esnasında değil, taksiyle evlerine dönmeye çalışırken önleri kesilip işkenceyle gözaltına alınmıştır. Erkek egemen sisteme göre ‘trans korteji’ nin var olmasının mukavemet sayılmasını reddediyoruz. #AlışınGitmiyoruz demeye devam edeceğiz” açıklamasını yaptı.

Savcılığın tutuklanmaları talebiyle Adliye'ye sevk ettiği aktivistler, hakimlik sorgusunun ardından adli kontrol şartlıyla serbest bırakıldı. Herkese yurt dışına çıkış yasağı verilirken 2 kişiye bir ay süreyle ev hapsi verildi.

Gündem