Kadın cinayetleri son bulmuyor: Altı ayda 205 kadın katledildi

Kadın cinayetleri son bulmuyor: Altı ayda 205 kadın katledildi
Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu 2024 yılının ilk altı ayında 205 kadın cinayeti işlendiğini açıkladı.

Kısa Dalga- Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu (KCDP), 2024 yılının ilk altı ayına ait kadın cinayetleri bilançosunu paylaştı.

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu (KCDP) Genel Sekreteri Fidan Ataselim, devletin kadın cinayetleriyle ilgili verilerin tutmamasını eleştirdi.

2024'ün ilk altı ayında 205 kadın katledildi

KCDP 2024 yılının ilk altı ayında 205 kadın cinayeti işlendiğini ve 117 kadının şüpheli bir şekilde ölü bulunduğunu açıkladı.

En yakınlarındaki erkekler tarafından öldürülüyorlar

Fidan Ataselim, öldürülen kadınların %42'sinin evli olduğu erkek tarafından öldürüldüğünü belirtti. Kadınların en çok ateşli silahlarla öldürüldüğünü (%59) ve çoğunlukla evlerinde yaşamlarını yitirdiklerini söyledi. Aile odaklı politikaların bu durumu tetiklediğini vurguladı.

nasil-oldruldu.jpg

Ataselim, İstanbul Sözleşmesi'nden imzanın geri çekilmesinin kadın cinayetlerini artırdığını ifade etti. 6284 sayılı kanunun etkin uygulanmamasının sorun yarattığını, elektronik kelepçe ve zorlama hapis kararlarının yeterince kullanılmadığını belirtti. Kadınların hayatta kalabilmesi için bu yasaların etkin bir şekilde uygulanması gerektiğini vurguladı.

kcdp-veri1.jpg

İstanbul Sözleşmesi vurgusu

KCDP Genel Sekreteri Fidan Ataselim, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"En önemlisi İstanbul Sözleşmesi idi. Ondan imzayı geri çektikleri için kadın cinayetleri artmaya başladı. Aile odaklı politikalar öne sürdüler, kadınların haklarını tartışmaya açtılar, kadın cinayetleri artmaya başladı. 6284 sayılı anahtar niteliğinde çok önemli bir kanunumuz var.''

kadin-koruma-3.jpg

'Kamu personelleri görevini yerine getirmiyor'

Ataselim, ''6284 etkin uygulanırsa kadınlar hayatta kalabilir, sığınaklara yerleştirilebilir, şiddet faillerine elektronik kelepçe takılabilir. Fakat bu 6 ay içerisinde karakolların “elektronik kelepçemiz yok” diyerek şiddet faillerini takip edemeyeceklerini söyledikleri durumlarla karşılaştık. Son zamanlarda zorlama hapis kararlarının keyfi olarak verilmediği, kamu personellerinin görevini yerine getirmediği durumlarla karşılaşıyoruz.'' dedi.(Haber Merkezi)

Abone Ol

İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.

Kadın