Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu: İstanbul Sözleşmesi'nin kaldırılmasından bu yana 259 kadın katledildi

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu: İstanbul Sözleşmesi'nin kaldırılmasından bu yana 259 kadın katledildi
Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, İstanbul Sözleşmesi'nin yürürlükten kaldırılmasından bu yana 259 kadın cinayeti işlendiğini rapor etti.

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, haziran ayında katledilen kadınlara ilişkin hazırladığı raporu açıkladı. Platform tarafından hazırlanan rapora göre haziran ayında 31 kadın cinayeti işlendi, 22 kadın da şüpheli bir şekilde ölü bulundu.

Rapora göre İstanbul'da dört, Zonguldak'ta üç, Ankara, İzmir, Antalya ve Balıkesir'de iki, Adana, Bursa, Isparta, Malatya, Denizli, Manisa, Van, Edirne, Muş, Erzurum, Kayseri, Batman, Giresun, Kütahya ve Tekirdağ'da bir kadın katledildi.

rapor.jpg

Rapordaki bilgiler şöyle:

* Haziran ayında katledilen 31 kadından 10'u evli olduğu erkek, ikisi eskiden birlikte olduğu erkek, yedisi birlikte olduğu erkek, biri eskiden evli olduğu erkek, biri oğlu, dördü babası, biri akrabası ve üçü de tanıdığı bir erkek tarafından öldürüldü.

* İki kadının ise faille yakınlığı tespit edilemedi. Kadın cinayetlerinin büyük bölümü evlerde işlenirken, kadınların 23’ü evinde öldürüldü.

* İki kadın sokak ortasında katledilirken, bir kadın yol kenarında ve biri de rüzgar türbini arazisinde öldürüldü. 4 kadının ise nerede öldürüldüğü tespit edilemedi.

* Öldürülen 31 kadından 11’i boşanmak istediği, barışmayı reddettiği, evlenmeyi reddettiği, ilişkiyi reddettiği gerekçesiyle katledildi. İki kadın ise ekonomik bahanelerle katledildi. 18 kadının katledilme nedeni tespit edilemedi.

* 1 Temmuz 2021 tarihinde İstanbul Sözleşmesi'nin yürürlükten kaldırılmasının üzerinden geçen son bir yılda ise 259 kadın erkekler tarafından öldürüldü, 239 kadın ise şüpheli bir şekilde ölü bulundu.

* Haziran ayında gerçekleşen 5 kadın cinayetinde kadınlar, çocuklarıyla birlikte öldürüldü. (Kısa Dalga)

Kadın