Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu kapatma davası: Bu, Taliban anlayışıdır

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu kapatma davası: Bu, Taliban anlayışıdır
Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu'nun kapatılması davası öncesinde İstanbul Adliyesi önünde açıklama yapan Platformun Genel Sekreteri Fidan Ataselim, "14 Mayıs'taki seçimde 6284 diyerek oylarımızı kullanacağız. Kadınların seçimini onlara göstereceğiz. Onları tarihe gömeceğiz” dedi.

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Derneği hakkında açılan kapatma davasına bugün devam ediliyor.

Kadınlar, davanın 3. duruşması öncesinde İstanbul Adliyesi önünde basın açıklaması yaptı.

Platformun Genel Temsilcisi Gülsüm Kav, yaptığı konuşmada davaya şöyel tepki gösterdi:

“Biz kadın cinayetlerini durdurmaya ve bunun için mücadele etmeye kararlıyız. Kapatma davası açılalı bir yıla yaklaştı. Bu son bir yıldır uğraşılacak şey bu memlekette bu mudur? Kadınlar öldürülmesin diye mücadele eden kadınları durdurmaya çalışmak. Daha acısı içimizden geçmedi. Depremde binlerce insanımızı kaybettik. Kriz var. Deprem krizin üzerine oldu. Aileye zarar veriyormuşuz diye bizi kapatmaya çalışıyorlar. O aileler açlık sınırında yaşıyor. Bu ekonomik krizde bu rezalet durum varken ve bu rezalet, depremle de bu kadar ortaya çıkmışken konu biz miyiz?”

Av. Leyla Süren: Şüpheli ölümler kadın cinayetlerini geçti

Platform avukatlarından Leyla Süren, 11 kurşunla öldürülen meslektaşı Müzeyyen Boylu'yu anarak konuşmasına başladı.

Şüpheli ölümlerin kadın cinayetlerinden fazla olduğunu dile getiren Süren, sözlerine şöyle devam etti:

"5 Ekim'den bu yana 95 davaya girmişiz. 161 duruşma yapılmış. Ve biz hala burada kanuna ve ahlaka aykırı gelmekten yargılanıyoruz. Bir derneğin tabelası kanuna aykırı gelemez, sandalyesi masası aykırı gelemez. Gönüllü avukatları, gönüllüleri, kayıp aileleridir o zaman kanuna ve ahlaka aykırı gelen. Biz katilleri yakaladığımız için ahlaka aykırı davranıyoruz avukatlar olarak! Şüpheli ölüm kadın cinayeti sayısını geçti. Çünkü diyorlar ki, ‘Nasıl olsa kimse işini yapmıyor. Bari gizleyerek öldürelim.’ Bu nedenle bu dava çok önemlidir. Biz hukukçuların mücadeleleri, bu derneğin gönüllülerin mücadeleleri artık ittifak pazarlık masasına meze yapılır hale gelmiştir. Bu nedenle bu dava çok önemlidir.”

"Bu, Taliban anlayışıdır"

Platformun Genel Sekreteri Fidan Ataselim ise bu davanın bütün kadınların davası olduğunu belirterek, "Bizler her gün kadınlar öldürülürken, kadınların yaşaması için, en temel yaşam hakkı için mücadele ediyoruz. Kadınlar eşit, özgür yaşasın diye mücadele ediyoruz. LGBT+’lara ayrımcılık yapılmasın diye, nefret cinayetlerine kurban gitmesinler diye mücadele ediyoruz" dedi.

6284 sayılı yasaya dair tartışmalara tepki gösteren Ataselim, "Kadına yönelik şiddetten koruyacak olan kanunu hangi anlayış kaldırmak isteyebilir? İstanbul Sözleşmesi’nden hangi anlayış imzayı geri çekti? Bu anlayış Taliban anlayışıdır. İran'daki Molla rejiminin anlayışıdır. Biz bu anlayışı tarihin çöplüğüne göndereceğiz. Yakında seçimler var. 14 Mayıs'taki seçimde 6284 diyerek oylarımızı kullanacağız. Kadınların seçimini onlara göstereceğiz. Onları tarihe gömeceğiz” diye konuştu.

"Hakkımı da vermiyorum, oyumu da vermiyorum"

Aileler adına konuşan Ceyda Yüksel'in annesi Filiz Demiral ise hükümetin istifa etmesini istediğini dile getirdi.

Demiral, "İlk günden beri Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu bizi asla yalnız bırakmadı. Öfkem çok büyük. Platformun kapatılması, İstanbul Sözleşmesi'nin feshedilmesi... Sırf tarikatlardan oy kaybetmemek için kadınların üzerinden siyaset uyguluyorlar. Kadın cinayetleri politiktir diye biz bu yüzden hep söylüyoruz. Platform kapatılsa da kapatılmasa da biz her zaman buradayız. Adalet arıyoruz. Cumhurbaşkanına asla hakkımı helal etmeyeceğim. Kızımdan helallik isteyebilir mi? Ailelerden helallik istesin Tayyip. Vermiyorum, hakkımı da vermiyorum oyumu da vermiyorum. Hükümetin istifa etmesini istiyorum." (ANKA)

Kadın