Kadına şiddet suçunu işleyenin silah ruhsatı askıya alınacak

Kadına şiddet suçunu işleyenin silah ruhsatı askıya alınacak
Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkında Yönetmelik’te yapılan değişiklik ile artık kadına karşı şiddet uyguladığı için hakkında tedbir kararı uygulanan kişinin silah ruhsatına geçici olarak el konulacak ve silahı emanete alınacak.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkında Yönetmelik’te önemli değişiklikler yaptı. Hükümler üzerindeki incelemesine göre getirilen yenilikler şöyle:

KADINA KARŞI ŞİDDETTE RUHSAT ASKIYA ALINACAK

Yönetmelik değişikliğiyle getirilen en önemli düzenlemelerden birisi sayesinde, artık 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun kapsamında haklarında tedbir kararı verilenlere tedbir kararı süresince ateşli silah ruhsatı verilemeyecek. Bu durumda, hakkında tedbir kararı bulunan kişinin silah taşıma veya bulundurma ruhsatı askıya alınacak ve silahı tedbir süresi boyunca emniyet müdürlüğünde ‘emanete’ alınacak.

MAHKUM OLANLARA İNFAZDAN 5 YIL SONRA YENİDEN “RUHSAT İŞLEMİ” YOLU AÇILDI

“Ateşli silahla işlenen suçlardan mahkum olanlar” ile “taksirli suçlar hariç bir yıldan fazla hapis cezasına mahkum olanlara” önceki yönetmelikte, “affa uğramış olsalar bile ateşli silahlar ile mermilerini taşıma ya da bulundurma izni verilmez” hükmü yer alıyordu. Yapılan değişiklikle artık bu durumdaki kişiler de şu koşulları sağlamaları halinde “silah ruhsatı işlemleri” yapabilecek:

“Aynı fıkranın a,b,c,d,f,g,h ve i bentleri kapsamına girenler için yasaklanmış hakların geri verilmesi kararı alması ve mahkum olunan cezanın infazının tamamlandığı tarihten itibaren beş yıl geçmesi halinde silah taşıma veya bulundurma ruhsat işlemleri yapılabilir.”

Bu kişilerin, infazın üzerinden 5 yıl geçtikten sonra mahkemeden alacakları “memnu hakların iadesi” kararı ile silah ruhsatı için başvurmalarının önü açılmış oldu.

RUHSAT VERİLİRKEN ARTIK “HİZMET BEDELİ” ALINACAK

Yönetmelikte yapılan değişiklikle artık taşıma veya bulundurma silah ruhsatının “basım ve dağıtımı için” hizmet bedeli de alınacak. Miktarı şimdilik belirlenmeyen bu paranın tahsili ve harcama yöntemini İçişleri Bakanlığı belirleyecek.

İÇİŞLERİ’NDE MERKEZİ KAYIT SİSTEMİ KURULACAK

İçişleri Bakanlığı’nda silah ve mermilerin satışı, nakli ve bildirimine ilişkin bilgileri içeren veri tabanını oluşturup takip edecek Merkezi Kayıt Sistemi (MKS) oluşturulacak. Poligona giderek atış yapanlar, aynı gün içinde MKS’ye kaydedilecek. Poligona satın alınan mühimmatlar da artık ay sonunda değil aynı gün MKS’ye işlenecek. Ruhsat sahiplerinin emniyet izin belgesiyle satın alacakları mermiler de aynı gün MKS’ye kaydedilecek.

CUMHURBAŞKANLIĞI YÖNETİCİLERİNE SİLAH YETKİSİ GENİŞLEDİ

Cumhurbaşkanlığı merkez teşkilatında Cumhurbaşkanı Özel Kalem Müdürlüğü, başdanışmanlığı, danışmanlığı ve genel müdürlük görevlerinde bulunmuş olanlara tanınan silah taşıma yetkisi genişletildi. Artık bu kişilerin yanı sıra “Cumhurbaşkanlığına bağlı kurum ve kuruluşların en üst yöneticiliğini” yapmış olanlar da silah ruhsatı alabilecek.

OHAL KOMİSYONU BAŞKAN VE ÜYELERİ

Cumhurbaşkanlığı Olağanüstü Hal İnceleme Komisyonu Başkanı, üyeleri ve bu görevde bulunmuş olanlar da silah taşıyabilecek.

BÜYÜK ŞEHİR BELEDİYELERİ VE İL GENEL MECLİSİ

Büyükşehir belediyesi genel sekreteri, il özel idaresi genel sekreteri ve bu görevde bulunmuş olanlar da artık silah taşıma ruhsatı alabilecek.

SAYIŞTAY DENETÇİLERİ

Sayıştay Başkanı ve üyeleri zaten silah taşıyabiliyordu, bugünkü değişiklikle artık Sayıştay denetçileri de silah taşıma yetkisine kavuştu.

ESKİ MAHALLE MUHTARI, BELEDİYE BAŞKANINA “İLTİSAK” AYARI

Daha önce yapılan soruşturma sonucu görevlerine son verilmiş olduğu anlaşılanlar hariç, seçimle göreve gelen, en az bir dönem köy veya mahalle muhtarlığı, belediye başkanlığı veya il genel meclis üyeliği yapmış olanlara silah ruhsatı veriliyordu. Ancak bu gruptakilere de 15 Temmuz FETÖ darbe girişimi ile ilgili sıkı denetim getirildi. Artık bu kişilere şu özellikleri de taşımaları halinde silah ruhsatı verilebilecek:

“Yapılan soruşturma sonucu veya kesinleşmiş yargı kararı üzerine görevine son verilenler ile terör örgütlerine veya Milli Güvenlik Kurulu’nca devletin milli güvenliğine karşı faaliyette bulunduğuna karar verilen yapı, oluşum veya gruplara üyeliği, mensubiyeti veya iltisakı yahut bunlarla irtibatı olanlar hariç…”

CEZAEVİ YÖNETİCİLERİNE RUHSAT

Ceza infaz kurumlarının bir ve ikinci müdürlerinin dışında artık infaz kurumu başkontrolörü ve kontrolörleri, idare memurları, denetimli serbestlik müdür ve müdür yardımcılarına da silah taşıma ruhsatı verilecek. Bu görevde bulunanlar, emekli olduktan sonra da silah taşıyabilecek.

EMEKLİ JANDARMA VE SAHİL GÜVENLİK PERSONELİ NASIL MERMİ ALACAK

Emekli TSK mensuplarının tamamı, ruhsatlı silahlarına mermi almak için bulundukları yerin askerlik şubelerine başvuruyordu. Bugünkü değişiklikle birlikte artık “emekli ve müstafi Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı personeli” askerlik şubesine değil il jandarma komutanlıklarına başvuracak.

VEFAT EDENİN SİLAHI EMANETE ALINACAK

Vefat eden kişinin ruhsatı iptal edilecek ve silahı emanete alınacak. Bu durumda mirasçıların 6 ay içerisinde aralarında uzlaşmaları halinde içlerinden birisine veya 3. kişiye silahın devrinin yapılması gerekiyor. Aksi takdirde bu silaha el konuluyor.

POLİGONLARA SIKI DENETİM

 Değişiklikle kapalı tabanca, açık/yarı açık atış poligonu ve trap-skeet atış alanı kurmak isteyenler, daha önce “genel güvenlik bakımından” uygun olup olmadığı İçişleri Bakanlığı tarafından değerlendiriliyordu. Artık bu kişilerin de ön izin belgesi verilmeden önce “silah ruhsatı almaya engel hali olmayanlarla” aynı kategoride olmaları gerekecek. Poligonların standartlara uygunluğu TSE tarafından denetlenecek. İşletme izin belgeleri için her 5 yılda bir yeniden başvurulacak. (ANKA)

Gündem