Kadına şiddet davası: Eski Vali Orhan Çiftçi’nin itirazı kabul edildi

Kadına şiddet davası: Eski Vali Orhan Çiftçi’nin itirazı kabul edildi
Sanıklar hakkında beraat verilmesi gerektiğini savunan üst mahkeme, mağdur M.Ö.'nün vücudundaki morlukları “kendisinin yapmış olabileceğini” ileri sürdü.

Kadına yönelik şiddet davasında hapis cezasına çarptırılan eski Vali Orhan Çiftçi’nin istinafta yaptığı itiraz kabul edildi.

Bursa'nın Mudanya ilçesinde kaymakamlık görevini yürüttüğü dönemde birlikte olduğu M.Ö.'yü kaçırıp ormanlık alanda şiddet uyguladığı iddia edilen Orhan Çiftçi ve beraberindeki 3 sanığa, İstanbul 4. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından, "cebir tehdit veya hile kullanarak kişiyi hürriyetinden yoksun kılma ve hakaret" suçundan 2'şer yıl hapis cezası verilmişti. Alt sınırdan verilen cezada suçun birden fazla kişiyle birlikte işlenmesi nedeniyle artırıma gidilmiş, ancak ayrıca “haksız tahrik indirimi” de uygulanmıştı. 10 ay hapse çarptırılan sanıkların cezasında hükmün açıklanması geri bırakılmıştı.

Sanık avukatları, karara itiraz etti. İtiraz, hükmün açıklanması geri bırakıldığı için istinaf mahkemesine değil İstanbul 5. Ağır Ceza Mahkemesi'ne yapıldı.

Gazete Duvar’dan Can Bursalı’nın haberine göre, itirazı inceleyen İstanbul 5. Ağır Ceza Mahkemesi, sanıklar hakkında uygulanan HAGB kararını kaldırdı.

Mahkeme mağdur kadını suçladı

Mahkemenin sanıklar tarafından yapılan itirazı kabul etme gerekçesinde, mağdur M.Ö. suçlandı.

Mahkeme, M.Ö.'nün geçmişte psikolojik tedavi gördüğünü, araca taş attığını belirterek, vücudundaki morlukların ise “kendisi tarafından yapılmış ya da çarpmaya bağlı oluşmuş olabileceğini” savundu.

Mahkeme, delil yetersizliğinden sanıkların beraatlerine karar verilmesi gerektiğine hükmetti.

Ne olmuştu?

Kırklareli Valisi olarak görev yaparken hakkındaki suçlamalar nedeniyle merkeze çekilen Orhan Çiftçi, Mudanya Kaymakamı olarak görev yaptığı dönemde mağdur M.Ö. ile birlikteydi. Çiftçi ve M.Ö. 2017 yılında ayrıldı.

İddiaya göre, ayrılığın ardından Çiftçi, M.Ö.'yü yardım aldığı 3 kişiyle birlikte Bursa'daki bir alışveriş merkezinden kaçırıp zorla araca bindirdi ve ormanlık alana götürdü.

Burada darp edildiğini ve zorla Çiftçi'nin ayakkabısının altının öptürüldüğünü ileri süren M.Ö., 8 Mayıs 2017'de savcılığa suç duyurusunda bulundu.

Savcılık tarafından hazırlanan iddianamede sanıkların 14 yıla kadar hapsi istenmişti. Savcılığın mütalaasında ise kamera kayıtları, HTS incelemesi ve bilirkişi raporu doğrultusunda, Çiftçi ve beraberindeki 3 kişinin ortak fikir ve eylem birliği içinde zor kullanarak M.Ö.'yü kaçırdıkları belirtilmişti. (Kısa Dalga)

Kadın