“Kadınlar çok konuşuyor” diyen Japon Olimpiyat Komitesi Başkanı Mori istifa etti

“Kadınlar çok konuşuyor” diyen Japon Olimpiyat Komitesi Başkanı Mori istifa etti
“Kadınlar çok konuşuyor” sözleri nedeniyle büyük tepki toplayan Tokyo Olimpiyatları Organizasyon Komitesi Başkanı Yoşino Mori, özür dilemesine rağmen baskılara dayanamayarak istifa etti.

"Kadınlar çok konuşuyor" sözleri nedeniyle büyük tepki çeken Tokyo Olimpiyatları Organizasyon Komitesi başkanı Yoşino Mori ülke içinde ve dışında artan baskı karşısında istifa ettiğini açıkladı. Mori, bir toplantı sırasında kadınları küçük düşürücü sözler söylemiş, ardından dilediği özür ise samimi bulunmamıştı.

BBC News Türkçe’nin haberine göre, muhalefetteki partilerin kadın milletvekillerinden olimpiyat oyunları gönüllülerine kadar halkın büyük kesiminden tepki gören eski başbakanlardan 83 yaşındaki Mori, geçen hafta katıldığı bir komite toplantısında "Kadınlar çok konuşuyor ve toplantılar uzadıkça uzuyor. Bu çok sinir bozucu " demiş, toplantıda bulunan diğer delegeler arasında da bu yoruma gülenler olmuştu.

Mori'nin bu sözlerine tepki gecikmedi

 Muhalefetteki kadın milletvekilleri bu hafta Japon Parlamentosu'ndaki bir oturuma Mori'nin sözlerini protesto amacıyla bir örnek beyaz kıyafetle ve yakalarına taktıkları beyaz güllerle katıldılar.

Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) de bu özrün durumu yatıştıracağını ummuştu.

Ancak son olarak Tokyo'nun kadın Valisi Yuriko Koike'nin, Mori'nin sözleri ile ilgili gerçekçi bir açıklama yapılana dek IOC ile yapılacak olan toplantıya katılmayacağını söylemesi karşısında IOC de yeni bir açıklama yaparak Yoşiro Mori'yi kınadı.

Hükümette olimpiyatlardan sorumlu bakan Seiko Haşimoto, Mori ile telefonla görüştüğünü belirtip itibarı zedelenen hükümetin "güveni tekrar kazanmak ve Japonya içinde ve dışında çeşitlilik ve uyumu kesin olarak yaymak için daha çok çaba göstereceğini" söyledi.

Kyodo Haber Ajansı'nın hafta sonunda yaptığı bir araştırmaya göre halkın yüzde 72 gibi ezici bir çoğunluğu salgın nedeniyle Tokyo Olimpiyatları'nın tekrar ertelenmesi veya tamamen iptal edilmesi gerektiğini düşünüyor.

Dünya